• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Predstavom "Otac i sin" otvoren 18. Teatar fest

Autori mondo.ba Autori Dragana Božić

Premijerom predstave Narodnog pozorišta RS "Otac i sin", u režiji Nikole Pejakovića večeras uz podršku kompanije m:tel u Banjaluci otvoren 18. Teatar fest "Petar Kočić".

 Predstavom "Otac i sin" otvoren 18. Teatar fest Izvor: Vedran Ševčuk/ MONDO

Komad u originalu nosi naziv "Dečja posla", a pored velikana pozorišne scene Petra Božovića u predstavi igraju Ljubiša Savanović, Sandra Ljubojević, Anja Ilić i Nikolina Jelisavac.

Scenografiju potpisuje Dragana Purković Macan, kostimografiju Ivana Jovanović, dok su asisteniti reditelja i scenografa bili Belinda Božičković i Milan Knežević.

Predstavu odlikuje jednostavna radnja, bez mnogo likova. Glavnu okosnicu priče nose otac (Petar Božović) i sin (Ljubiša Savanović). Odnosi između oca i sina, koji su odrastali u različitim vremenima, imajući različite slike pravih vrijednosti, glavna su tema ovog djela.

Odluka oca da ne ostavi stan sinu i snahi, pokreće borbu, kako jednih protiv drugih, tako i borbe sa samim sobom. Ko će koga prvi da pozove, ko da oprosti. Ko je dotojanstven, a ko ponižen. Unutrašnje borbe i jednog i drugog, snahe koja je ostala trudna da bi dobila stan, agentice za nekretnine koja je spremna na sve, do Spomenke, kućne pomoćnice (čiji lik je Nikolina Jelisavac sjajno dočarala) koja sve to nijemo posmatra, ali koja na kraju ipak iznese svoj stav.

Ono što su glumci zaista uspjeli dočarati su realni svijet u kojem živimo, unutrašnje borbe koje svi vodimo, da je teško izgraditi dobre odnose i vratiti vjeru u bolje sutra.

Sjajna glumačka postava Narodnog pozorišta RS iznijela je na pravi način ovo glumački zahtjevno djelo, a publiku su uspjeli podići na noge. Dug aplauz na kraju rekao je sve.

Kompanija m: tel prijatelj Teatarfesta

Tradicionalno prijateljstvo i dobra saradnja Narodnog pozorišta RS i kompanije m:tel, nastavljena je i ove godine, sponzorstvom održavanja Teatarfesta, ali i pozorišne sezone 2015/2016.

Svečanom otvaranju prisustvovao je i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, kao i Igor Radojičić.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je da je dobro što postoji Teatar fest jer je to prilika da se Banjalučani, koji vole pozorišnu umjetnost, upoznaju o pozorišnom stvaralaštvu zemalja okruženja, te da vide šta bi trebalo korigovati u domaćem pozorištu.

Direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske Nenad Novaković rekao je da je 18. Teatar fest dokaz zrelosti, ozbiljnosti, profesionalnosti i trajanja ove manifestacije.

"Ove godine prateći program je neuporedivo bogatiji i značajniji u odnosu na prošlogodinje festivale, jer će nam pružiti priliku da o teatru 21. vijeka razgovaramo i promišljamo", istakao je Novaković.

Osamnaesti Teatar fest “Petar Kočić” 2015. nastavlja se u ponedjeljak u 20 časova, kada će na Velikoj sceni NPRS-a biti odigrana i prva predstava takmičarskog dijela festivala, “Divlje meso” Narodnog pozorišta Sarajevo.

U okviru pratećeg programa festivala, u ponedjeljak je zakazana projekcija filma Mihalisa Kakojanisa "Ifigenija" snimljenog po Euripidovom drаmskom tekstu Ifigenija u Aulidi. U 18.00 čаsovа nа sceni "Petаr Kočić" promocijа novog brojа AGONA, čаsopisа zа pozorište i vizuelne komunikаcije. O čаsopisu govore: Nenаd Novаković, Lukа Kecmаn i Nаtаšа Kecmаn.

Kompletan repertoar NPRS pogledajte OVDJE!

Pratite MONDO naFacebooku,TwitteruiInstagramu!

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop