• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Klubovi iz Srpske plaćaju milion KM da se takmiče!

Autori mondo.ba Autori Bojan Jakovljević

Kotizacije, organizacija utakmica, službena lica… i mnogi drugi troškovi pritišću 89 fudbalskih klubova u prva tri ranga takmičenja Republike Srpske, koji će na račun FSRS ove sezone uplatiti približno milion konvertibilnih maraka!

Fudbalska Premijer liga Bosne i Hercegovine ne kotira najbolje u svijetu. Naprotiv. Bh. "elita" je među najlošije plasiranim prvenstvima, a još dalje iza nje su niži rangovi, odnosno entitetske lige.

Teška finansijska situacija u svim klubovima, ne samo fudbalskim, poznata je priča svima koji se zapitaju kako uopšte funkcioniše sport u BiH. Dugovi na sve strane, krediti, reprogrami, stečajni postupci…

Sa svim ovim suočavaju se u rukovodeći organi klubova, koji na sve načine pokušavaju da omoguće normalno funkcionisanje, koje je izuzetno teško u vremenu u kojem živimo.

Pokušali smo da preračunamo troškove sa kojima se suočava 89 klubova u prva tri ranga takmičenja Republike Srpske, odnosno Prvoj, dvije Druge (istok i zapad) i četiri Regionalne lige (istok, zapad, centar i jug) i došli do zapanjujućeg podatka da će ove ekipe samo na račun Fudbalskog saveza Republike Srpske ove sezone uplatiti približno milion konvertibilnih maraka!

KOTIZACIJE

1. liga - 12 klubova (96.000 KM)

2. liga - 31 klub (124.000 KM)

3. liga - 46 klubova (92.000 KM) UKUPNO: 312.000 KM

Prvoligaške ekipe na ime kotizacije tokom sezone 2015/16. uplatiće 96.000 KM. Dakle, svaka od 12 ekipa mora na račun FSRS da isplati 8.000 KM, po 4.000 KM u svakoj polusezoni.

S obzirom da je na drugoligaškom "istoku" zbog teške finansijske situacije od takmičenja odustala Gorica iz Pučila, u ovoj ligi ostalo je 15 ekipa, pa zajedno sa 16 timova sa "zapada" kotizacija za drugoligaše iznosi 124.000 KM (svaka ekipa plaća po 4.000 KM).

I u Regionalnoj ligi "zapad" Mladost iz Seferovaca istupila je iz lige, dok na jugu Srpske skoro i da nema klubova. U RFL "jug" nastupaju svega tri ekipe, tako da ukupan broj "regionalaca" iznosi 46. Svi oni će morati da plate Savezu po 2.000 KM godišnje, odnosno 92.000 KM.

Kada se sve obračuna, dolazimo do cifre od 312.000 KM!

Direktor upravljanja sektorima FSRS Goran Ćejić pojasnio je za MONDO šta konkretno kotizacije donose klubovima.

"Osim mogućnosti nastupa u takmičenjima, od kotizacija se finansiraju troškovi takmičarskih organa, finansiraju se troškovi posmatrača na utakmicama, zatim troškovi učešća prema informacionom Komet (Comet) sistemu i tako dalje".

Za razliku od Premijer lige BiH, u ligama Srpske ne postoje generalni sponzori, koji bi pokrili dio troškova kao što je to slučaj u najvišem rangu bh. fudbala.

Iako je osnovan još 1992. godine, Fudbalski savez Republike Srpske nikada nije imao generalnog sponzora. Istina, FSRS je nedavno potpisao ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji sa danskim proizvođačem lopti i sportske opreme Selekt.

POPLAVE

Mnogi klubovi tokom poplava pretrpjeli su veliku štetu. Uništeni su travnjaci, svlačionice, tribine, prateći objekti na sportskim terenima, oprema…

"Određena sredstva obezbijedio je i FSRS kroz Fond solidarnosti, ali taj iznos još uvijek nije raspoređen klubovima", pojasnio je Ćejić. Ipak, većinu novca omogućili su FIFA i UEFA.

"Sredstva za pomoć klubovima od FIFA namijenjena su Fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine i ta sredstva su ravnopravno raspodijeljena na Fudbalski savez Republike Srpske i Fudbalski savez Federacije BiH. Ipak, ta sredstva ne daju se savezima, već izvođačima radova i dobavljačima sportske opreme".

"Potpisali smo ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji, na osnovu kojeg smo klubovima obezbijedili lopte. Savez se trudi da pronađe generalnog sponzora. U pregovorima smo sa određenim firmama, ali nezahvalno je prognozirati kada bi moglo biti nešto konkretno", poručio je Ćejić.

On je naglasio da kotizacije klubovima ne predstavljaju "mač nad glavom", ali da ipak predstavljaju obavezu prema Savezu.

"Klubovi nisu pritisnuti da pošto poto moraju platiti kotizacije odmah na početku takmičenja. Prolongiraju se rokovi, ne plaća se sve odjednom, nego u ratama, jer svjesni smo svi situacije u kojoj živimo", jasan je Ćejić.

Od kotizacija se omogućavaju i nagrade za šampione i vicešampione liga.

"Najbolja ekipa Prve lige Republike Srpske dobija 10.000 KM, a drugoplasirani 5.000 KM. Šampionih drugih liga dobijaju po 5.000 KM, a vicešampioni po 2.500 KM, dok se u Regionalnoj ligi nagrađuju samo prvaci, i to po 1.000 KM", istakao je direktor upravljanja sektorima FSRS.

SLUŽBENA LICA

Još veći trošak od kotizacija predstavlja organizacija utakmica, odnosno plaćanje službenih lica. Sudije, delegati i kontrolori/posmatrači suđenja po sezoni iz džepova klubova prva tri ranga takmičenja uzmu vrtoglavih 567.720 KM!

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Prema Odluci o troškovima službenih lica Fudbalskog saveza Republike Srpske, prvoligaši po sezoni plaćaju 145.200 KM, drugoligaši 248.520 KM, a trećeligaši 174.000.

TROŠKOVI PO MEČU

1. liga - 1.100 KM (Glavni sudija 250 KM, asistenti sudije 170 KM, četvrti sudija 90 KM, delegat 220 KM, posmatrač suđenja 200 KM)

2. liga - 570 KM (Glavni sudija 150 KM, asistenti sudije 100 KM, delegat 120 KM, posmatrač suđenja 100 KM)

3. liga - 300 KM (Glavni sudija 90 KM, asistenti sudije 60 KM, delegat 90 KM)

U Prvoj ligi RS svaki do 12 klubova ima po 11 domaćih mečeva, na kojim službena lica plaća 1.100 KM po utakmici, što iznosi trošak od 12.100 KM po sezoni.

Kod 31 drugoligaša, troškovi su 570 KM po meču, s obzirom da nema četvrtog sudije na utakmicama drugih liga. Na "zapadu" 15 "domaćinstava" košta 8.550 KM godišnje, odnosno 136.800 KM za 16 ekipa. Na istoku, zbog jednog kluba manje, ta cifra je 111.720.

Regionalni "zapad" broji 15 ekipa, troškovi po meču su 300 KM, što znači da svaki od tih ekipa po sezoni na službena lica potroši 4200 KM, što na kraju iznosi 63.000 KM za sve ekipe. Klubovi na "centru" i "istoku" imaju ekipu manje, pa plaćaju po 54.600, dok je trošak na "jugu" po sezoni 1800 KM za tri kluba.

OSTALI TROŠKOVI

Račun Saveza "pune" i drugi faktori. Svi klubovi plaćaju kazne zbog žutih i crvenih kartona fudbalera, a tu su i drugi "penali", poput loše organizacije mečeva, ispada navijača i sl.

"Taj novac se usmjerava na razvoj omladinskog fudbala", zaključio je Ćejić.

Kada se svemu ovome prirodaju troškovi kup takmičenja, omladinskih selekcija i kod pojedinih klubova ženskih ekipa, plate igrača, trenera i zaposlenih u klubu, putovanja na gostovanja, ljekarski pregledi, održavanje sportskih objekata i mnoge druge stvari neophodne za funkcionisanje jednog fudbalskog kolektiva, jasno se stiče kompletna slika da je prava umjetnost kako preživljavaju klubovi u ligama Republike Srpske.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC