• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"ŠTIKLA" Sinklera za POTOP Sarajeva na Koševu!

Autor mondo.ba

Sarajevo povelo golom Oremuša, ali je Seltik u drugom poluvremenu brzo stigao do preokreta. Sudbinu bordo tima "zapečatio" je Sinkler prelijepim pogotkom petom.

Sarajevo je otvorilo novu sezonu duelom protiv Seltika u prvom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, ali nije uspjelo da obraduje svoje navijače koji su uprkos jakoj kiši gotovo do posljednjeg mjesta ispunili stadion Koševo.

Ekipa Husrefa Musemića poražena je od Seltika 3:1 u utorak uveče i putovaće na revanš u Glazgov za osam dana sa dva gola minusa.

Sarajevo je povelo golom Oremuša u 29. minuta, ali je Džonston lijepim pogotkom sa distance poravnao na 1:1 samo šest minuta kasnije. 

Upravo toliko trebalo je Seltiku u drugom poluvremenu da stigne do potpunog preokreta, golom Eduara.  

Sudbinu Sarajeva zapečatio je Skot Sinkler pet minuta prije kraja utakmice. Nekadašnji igrač Mančester sitija koji je ušao u igru samo nekoliko minuta ranije, odlično se snašao u petercu poslije ubacivanja još jednog rezerviste, Luisa Morgana i sjajnim pogotkom petom postavio konačan rezultat. 

SARAJEVO - SELTIK 1:3 (1:1)

Ekipa Husrefa Musemića pružila je solidan otpor favorizovanom Seltiku koji je došao u Sarajevo po pobjedu, odigrala dobro prvih 45 minuta, ali ih je trenutak dekoncentracije spriječio da na odmor odu sa prednošću i dao vjetar u leđa Škotima da u nastavku naprave potpuni preokret.

Iako su uvodne minute pripale gostima, prvu pravu i to ogromnu priliku propustilo je Sarajevo.

Već poslije osam minuta na semaforu je moglo stajati 1:0, ali je Skot Bejn pravovremenim istrčavanjem i intervencijom na 15 metara od gol-linije spriječio lob Hebibovića koji se odlično ubacio iza zadnje linije i našao "licem u lice" sa golmanom Seltika.

Iako su uslovi za igru sa jakim pljuskom i raskvašenim terenom bili katastrofalni Sarajevo je u prvom poluvremenu uspjelo da preuzme inicijativu i napravi par šansi, da bi u 29. minutu stiglo do vođstva.

Novajlija u redovima Sarajeva Mirko Oremuš odlično se snašao u petercu poslije kornera i "ničiju" loptu poslao u mrežu za veliko slavlje na tribinama. 

Ono ipak nije dugo trajalo, jer su Škoti iskoristili klasičnu nepažnju i dekoncentraciju protivnika poslije vođstva.

Čak četvorica fudbalera Sarajeva bili su oko i ispred Majkija Džonstona, ali niko od njih nije uspio da izblokira udarac za izjednačenje u 35. minutu.

Rezultat 1:1 na poluvremenu bio je vjetar u leđa gostima, koji su baš kao i u prvom poluvremenu krenuli sa inicijativom od starta i to im se isplatilo poslije samo šest minuta igre.

Fudbaleri u zeleno-bijelom presjekli su na sredini terena loše dodavanje iz odbrane, a potom odlično kombinovali za Eduara koji pogađa za potpuni preokret.

Nakon toga Seltik je preuzeo potpunu kontrolu, Musemić je pokušavao da izmjenama unese dodatnu energiju, ali lopta je bila više na polovini domaćih. 

Imalo je Sarajevo šansu za izjednačenje, kada je Rahmanović oboren iskosa na samoj ivici šesnaesterca, ali sudija Glen Niberg iz Švedske ništa nije svirao. Bh. predstavnik tako je oštećen u najmanju ruku za slobodan udarac jer je prekršaj bio očigledan, a pitanje je da li možda i za jedanaesterac, ukoliko je on bio u kaznenom prostoru.

Pomalo ova situacija, pomalo umor, a možda malo više i nadmoćniji protivnik doprinijeli su da Sarajevo potpuno stane u finišu utakmice.

Svoju ulogu u tome obavio je i trener gostiju Nil Lenon, koji je u međuvremenu ubacio Morgana i Sinklera i upravo ovaj dvojac uništio je posljednju nadu domaćih da mogu do čuda na Koševu, a potom i u ovom dvomeču.

Morgan se pobrinuo za prodor i centaršut, doduše ne idealan, pa je lopta poslije reakcije odbrane završila na tlu, ali je upravo tada Sinkler pokazao kreativnost. Nekadašnji fudbaler Mančester Sitija nije mnogo razmišljao i bez gledanja petom je poslao loptu u mrežu za "potop" Sarajeva na Koševu 1:3!

Nakon ovog poraza kod kuće, prolazak u drugi krug kvalifikacija za Ligu šampiona biće izuzetno težak zadatak, praktično nemoguća misija za ekipu Husrefa Musemića.

Ukoliko se u srijedu desi čudo na Seltik Parku i Sarajevo nadoknadi dva gola zaostatka u drugom kolu igraće protiv boljeg iz duela estonskog šampiona Nome Kalju i makedonske Škendije, dok će u slučaju eliminacije Sarajevo nastaviti evropski nastup u trećem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope.

TOK MEČA

KRAJ UTAKMICE

90+2 - Dobar dribling Eduara poslije kontranapada, ali nije imao snage za najbolji udarac i njegov pokušaj brani Kovačević.

85' - GOL! SELTIK VODI 3:1! Morgan je probio po desnoj strani i ubacio za Sinklera koji se odlično snašao u gužvi i loptu petom poslao u mrežu.

78' - Šišić mijenja Rahmanovića, Sinkler umjesto Foresta.

75' - Sporna situacija pošto je Rahmanović oboren na iskosa na ivici šesnaesterca, ali sudija ništa nije svirao. Prekršaj je bio očigledan, samo je pitanje da li izvan ili unutar šesnaesterca.

74' - Tatarov pokušaj ubacivanja je izblokiran, ali je uputio novi centaršut ka Rahmanoviću koji nije uspio da uhvati volej.

69' - Milanović je šutirao poslije slobodnog udarca i odbijene lopte, ali je pogodio spoljni dio mreže.

66' - Izmjena i na drugoj strani, umjesto Šabanovića u igri je Tatar.

64' - Džonston je napustio igru zbog povrede, ušao je Morgan.

60' - Sada slobodan udarac Bitona na drugoj strani i isti ishod. Korner za Seltik.

57' - Hejs je zamijenio Bolingolija.

55' - Velkoski je pokušao iz slobodnog udarca sa 25 metara, ali je izblokiran u korner. Loše izveden korner i nema opasnosti po gol Bejna.

51' - GOL! SELTIK  JE PREOKRENUO! Šampion Škotske poveo je golom Eduara koji je poslije lijepe akcije saigrača izdržao duel sa Hodžićem i matirao Kovačevića sa nekih 10-12 metara.

Počelo je drugo poluvrijeme

Kraj prvog poluvremena

45+1' - Prodor Seltika po lijevom krilu, međutim, odbrana Sarajeva je izblokirala centaršut.

42' - pokušaj Seltika, ali Kovačević nije trebao da interveniše, jer lopta odlazi daleko preko gola.

35 ' GOL! Samo šest minuta trebalo je Seltiku da izjednači golom Džonstona. Fudbaler Seltika sjajnim udarcem sa dvadesetak metara matirao je Kovačevića. Tri igrača Sarajeva bila su oko Džonstona, ali niko nije blokirao njegov šut.

34' - Kovačević još jednom brani udarac Kristija.

32' - Opasan slobodan udarac sa nekih 22-23 metra, ali Vladan Kovačević sigurno brani pokušaj Kristija.

29' - GOL ZA SARAJEVO! Jozo Šimunović lošom intervencijom poklonio je korner Sarajevu, nakon kojeg Oremuš pogađa za vođstvo Sarajeva 1:0!

25' - Rahmanović je pokušao glavom poslije ubacivanja Milanovića iz korner, ali neprecizno.

24' - Rahmanović se odlično ubacio u šesnaesterac poslije auta, ali je njegov udarac izblokiran u korner. U nastavku novi korner poslije intervencije igrača Seltika.

21 - Sada ubacivanje Seltika, ali odbrana Sarajeva je sigurna.

20' - Šabanović je pokušao da centrira sa velike udaljenosti, međutim, lopta završava u rukama Bejna.

18' - Pokušao je Kristi sa više od 25 metara, a lopta odlazi pored gola.

15' - Dosta grešaka sa obje strane zbog raskvašenog terena.

11' - Dobra akcija Sarajeva po desnoj strani i ubacivanje u šesnaesterac, ali odbrana Seltika izbila je loptu

8' - STOPOSTOTNA ŠANSA za Sarajevo! Hebibović je izbjegao ofsajd zamku i našao se oči u oči sa Bejnom koji je istrčao na 15 metara i odbranio njegov pokušaj loba

4' - Inicijativa škotske ekipe na startu utakmice

- Počeo je meč na Koševu

- Prilično ispunjen stadion Koševo, posebno s obzirom na jaku kišu koja pada u Sarajevu 

Poznati su i sastavi za koje su se opredijelili Husref Musemić na jednoj i Nil Lenon na drugoj.

Sarajevo je tokom ljeta prilično izmijenilo tim u odnosu na onaj koji je osvojio šampionsku titulu u Premijer ligi BIH, pa je u sastavu za meč protiv Seltika nekoliko debitanata - Šerbečić, Milanović i Oremuš.

Musemić se odlučio za standardnu formaciju 4-2-3-1 gdje će ispred golmana Kovačevića štoperski par činiti Lazić i Šerbečić, iako je ovaj drugi na Koševo stigao prije samo pet dana.

Na lijevom boku je Hodžić, a na desnom Šabanović, a Velkoski i Oremuš su dva zadnja vezna.

Navalni red čine Milanović na lijevoj, Hebibović na desnoj strani, Rahmanović je ofanzivni vezista, a u špicu je Ahmetović.

I u ekipi Nila Lenona ima jedan debitant, to je Boli Bolingoli, koji je ovog ljeta stigao iz bečkog Rapida.

SARAJEVO: Kovačević,  Hodžić, Šerbečić, Lazić, Šabanović (od 66. Tatar), Velkoski, Oremuš,  Milanović, Rahmanović (od 78. Šišić), Hebibović, Ahmetović

SELTIK: Bejn, Šimunović, Biton, Braun, Kristi, Džonston (od 64. Morgan), Eduar, Bolingoli (od 57. Hejs), Ajer, Mekgregor, Forest (Od 78. Sinkler)

Sarajevo će pokušati da se u dvomeču protiv domogne drugog kola u kojem će igrati protiv pobjednika duela između Nome Kalju i  Škendije. Ukoliko to ne uspije ići će direktno u treće kolo kvalifikacija za Ligu Evrope i to kao nosilac u žrijebu.

Zanimljivo biće ovo prvi duel šampiona BiH protiv neke škotske ekipe.

Seltik je favorit protiv bordo tima, a škotski tim nije poražen u posljednjih pet mečeva u kvalifikacijama za evropska takmičenja.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC