• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Škoti potvrdili prolaz dalje, Sarajevo seli u LE!

Autor mondo.ba

Seltik je poveo pogotkom Kristija u 26. minutu. Sarajevo je izjednačilo u 62. minutu poslije prvog (i jedinog!) udarca u okvir gola i vratilo tračak nade u prolaz, ali je samo 13 minuta kasnije prednost svom timu vratio MekGregor!

Fudbaleri Seltika opravdali su ulogu favorita i u revanš utakmici sa Sarajevom.

Nakon 1:3 na stadionu ''Asim Ferhatović - Hase'', izabranici Nila Lenona su tim kojim komanduje Husref Musemić savladali i pred domaćom publikom, na Seltik parku, i to rezultatom 2:1, te sa ukupnih 5:2 izborili nastup u drugoj rundi kvalifikacija za Ligu šampiona, gdje će igrati protiv šampiona Estonije, ekipe Nome Kalju.

Sa druge strane, bordo tim će morati da se preseli u Ligu Evrope, gdje takmičenje, voljom žrijeba, nastavlja od trećeg kola kvalifikacija, a ime rivala će saznati 22. jula, kad će u Nionu biti obavljen žrijeb ove faze.

U prvih 45 minuta škotski velikan je postigao samo jedan gol, a isti je bio djelo Rajana Kristija u 26. minutu utakmice. Njegov saigrač Odson Eduar je učinio samo jedan ''neobičan'' pokret tijelom, što je bilo dovoljno da prevari odbranu Sarajeva, koja potom nije uspjela da spriječi Kristija da matira Vladana Kovačevića, koji je tokom meča sakupio nekoliko odličnih intervencija.

Tokom prvog dijela tim koji predvodi Husref Musemić nije upio da uputi NIJEDAN udarac u okvir gola, a izdvajaju se samo dvije situacije - ona iz drugog minuta, kada je Mersudin Ahmetović bio prebrz i našao se u ofsajd poziciji, pa je gol koji je tad postigao opravdano poništen, te pokušaj Benjamina Tatara iz 35. minuta, kada je na polovini terena bio u duelu sa čuvarom, a vidjevši da neće moći da se izbori za nastavak akcije i da je Bejn izašao par metara sa svog gola, odlučio se na pokušaj loba, ali isti nije završio na željeni način.

Prvi (i jedini!) udarac u okvir gola Sarajevo je uputilo u 62. minutu - i tad je postignut gol, kojim je vraćen tračak nade da se može bar do produžetka. Boli Bolingoli je pogriješio u dodavanju na lijevoj strani, lopta je stigla do Ahmetovića koji centrira u srce kaznenog prostora gdje pronalazi Amara Rahmanovića koji glavom spušta loptu do već spomenutog Tatara, a ovaj neometan ''cijepa'' mrežu iza Bejnovih leđa.

Malobrojni navijači bordo tima ponadali su se da u preostalih tridesetak minuta njihovi ljubimci mogu do senzacije, ali sve njihove želje i nade ''pokopane'' su trinaest minuta kasnije, kada je Kalum MekGregor ostavljen sam na 20-ak metara od gola.

Takvu, idealnu poziciju 26-godišnji fudbaler nije propustio da vrijednuje pogotkom za, ispostavilo se kasnije, konačnih 2:1.

PRVO KOLO KVALIFIKACIJA ZA LIGU ŠAMPIONA

Seltik - Sarajevo 2:1 (1:0)

/Kristi 26, MekGregor 75 - Tatar 62/

Rezultati revanša 1. kola:

Riga (Letonija) - Dandalk (Irska) 0:0 (penalima 4:5) (prvi meč 0:0)
AIK (Švedska) - Ararat (Jermenija) 3:1 (prvi meč 1:2)
Rozenborg (Norveška) - Linfild (Severna Irska) 4:0 (prvi meč 2:0)
Karabag (Azerbejdžan) - Partizani (Albanija) 2:0 (prvi meč 0:0)
Ludogorec (Bugarska) - Ferencvaroš (Mađarska) 2:3 (prvi meč 1:2)
Kluž (Rumunija) - Astana (Kazahstan) 3:1 (prvi meč 0:1)
Pjast (Poljska) - BATE (Belorusija) 1:2 (prvi meč 1:1)
Sutjeska (Crna Gora) - Slovan Bratislava (Slovačka) 1:1 (penalima 3:2) (prvi meč 1:1)
Maribor (Slovenija) - Valur (Island) 2:0 (prvi meč 3:0)
Seltik (Škotska) - Sarajevo (BiH) 2:1 (prvi meč 3:1)

odigrano u utorak

Škendija (Makedonija) - Nome Kalju (Estonija) 1:2 (prvi meč 1:0)
Saburtalo (Gruzija) - Šerif (Moldavija) 1:3 (prvi meč 3:0)
Valeta (Malta) - Didelanž 1:1 (prvi meč 2:2)
Toršavn (Farska Ostrva) - Helsinki (Finska) 2:2 (prvi meč 0:3)
Crvena zvezda (Srbija) - Suduva (Litvanija) 2:1 (prvi meč 0:0)
Feronikel ("Kosovo") - Nju Sejnts (Vels) 0:1 (prvi meč 2:2)

Završen je meč na Seltik parku, škotski šampion je savladao aktuelnog prvaka Bosne i Hercegovine rezultatom 2:1 i izborio nastup u drugom kolu kvalifikacija za LŠ, dok se Sarajevo seli u Ligu Evrope i to u treće kolo kvalifikacija. 

Igraće se još tri minuta sudijske nadoknade...

90' - posljednja izmjena i kod domaćih, Henderson ulazi umjesto Kristija.

86' - druga izmjena u Seltiku - na terenu je umjesto Luisa Morgana Skot Sinkler.

83' - Musemić vrši i posljednju promjenu - umjesto Rahmanovića, na teren je ušao Gedeon Guzina.

78' - prvu izmjenu pravi Lenon - umjesto Eduara, na terenu je Grifits.

75' - GOOOL, 2:1 za Seltik! Na 20-ak metara od gola loptu je sa desne strane dobio Kalum MekGregor, pored kojeg nije bilo NIJEDNOG igrača Sarajeva! Iskoristio je to, naravno, 26-godišnji fudbaler da se namjesti na idealan šut i pogodi! Škoti su ponovo u prednosti!

74' - Odson Eduar je dobio idealnu loptu na desnoj strani, pobjegao je čuvaru Dušanu Hodžiću a potom šutirao, ali ponovo je Kovačević odličan na golu.

72' - peti fudbaler u bilježnici luksemburškog sudije je Besim Šerbečić. Domaći sastav za sad nema nijednog požutjelog igrača.

71' - drugi put na meču mijenja Musemić, iz igre će strijelac izjednačujućeg gola Benjamin Tatar, a na teren je kročio Andrej Đokanović, koji je u martu napunio 18 godina! 

70' - niže Sarajevo žute kartone - ovog puta, zbog prigovora nakon jednog prekršaja njegove ekipe, kartoniran je kapiten Krste Velkoski

68' - Forest je pokušao da ugrozi gol Sarajeva i vrati vođstvo svom timu, ali je veoma dobro reagovao Kovačević.

...
Izvor: YouTube

62' - GOOOOOL, 1:1! Iz prvog udarca u okvir gola, Sarajevo dolazi do izjednačenja! Poslije greške odbrane Seltika, Ahmetović je centrirao sa desne strane, loptu je glavom spustio Amar Rahmanović za Benjamina Tatara, koji trese mrežu!

60' - prva izmjena na utakmici - priliku će na velikoj sceni dobiti Aladin Šišić, a na klupu će Slobodan Milanović.

58' - Slobodan Milanović je ''vlasnik'' trećeg žutog kartona u ekipi Sarajeva nakon što je za dres vukao Luisa Morgana.

52' - Bolingoli je driblingom ''izbacio'' Oremuša, šutirao desnom nogom, ali uspio samo da pogodi spoljni dio mreže. Seltik nastavlja tamo gdje je stao u prvom poluvremenu, Lenonov tim konstantno prijeti golu šampiona BiH...

50' - Eduar je propustio jednu loptu upućenu da desne strane, istu nije uspio ni Forest da ''primiri'', pa je posljednja linija Sarajlija uspjela da odreaguje i otkloni opasnost ispred gola. 

Počelo je drugo poluvrijeme na Seltik parku...

Kiša pada u Glazgovu, gdje uskoro treba da počne drugo poluvrijeme utakmice između Seltika i Sarajeva...

Završeno je prvo poluvrijeme utakmice na Seltik parku, poslije kojeg domaća ekipa vodi rezultatom 1:0 protiv Sarajeva, koje za prvih 45 minuta nije uputilo NIJEDAN udarac u okvir gola Skota Bejna. 

Igraće se minut sudijske nadoknade u prvom poluvremenu... 

44' - Braun je dao loptu na lijevu stranu za Bolingolija koji dobro šutira, Kovačević je već bio savladan, ali je imao sreću da se lopta otkotrlja pored lijeve stative njegovog gola. 

42' - vrlo brzo nakon prve, i druga javna opomena za igrače Sarajeva - dobio ju je Benjamin Tatar, koji je preoštro startovao na Kaluma MekGregora. 

39' - prvi žuti karton na utakmici, dobio ga je strijelac za Sarajevo u prvoj utakmici Mirko Oremuš nakon prekršaja nad Kristijem.

36' - Nova šansa za Seltik - Eduar bježi Šerbečiću i šutira sa 17 metara, ali je Kovačević dobro postavljen. 

35' - Tatar se, tokom duela sa čuvarom, odlučio na pokušaj dalekometnog loba sa polovine terena u želji da matira istrčalog Bejna, ali to nije izveo na način koji bi ugrozio golmana Seltika.

32' - izborio se Forest za udarac, ali ovaj prizemni šut nije predstavljao prijetnju za ''bordo'' gol.

28' - Eduar nije uspio pored Šerbečića da stigne do jedne lopte upućene sa desne strane. Istu je Kovačević dotakao samo vrhovima prstiju.

...
Izvor: YouTube

26' - GOOOL, vodi Seltik 1:0! Eduard je samo jednim pokretom tijela na lijevoj strani prevario čuvare, a lopta je došla do Kristija, koji neometan matira Vladana Kovačevića!

24' - Šimunović je došao na polovinu Seltika te uposlio Eduara koji je odigrao za MekGregora, čiji šut brani Kovačević refleksnom reakcijom.

Igra se, u ovim trenucima, odvija na sredini terena, bez ozbiljnijih prilika po gol...

14' - odmah u narednom napadu je u akciji bio Boli Bolingoli, ali je ''mlako'' šutirao, pa je Kovačević lako ukrotio njegov udarac. Lenonov tim polako preuzima inicijativu i kreće da ''plete mrežu'' oko odbrane bh. šampiona...

13' - poslije kornera Seltika, Kovačević nije dobro intervenisao na golu, ali domaći na desnoj stativi nisu uspjeli da zaprijete nakon njegove slabije reakcije na golu. 

9' - Hebibović je pokušao da ugrozi Bejna iz daljine nakon intervencije odbrane Seltika, ali se nije proslavio. 

5' - prva opasnost pred golom Sarajeva: Forest je sa desne strane odigrao u sredinu za MekGregora, koji se odlučio na šut sa distance, ali je lopta završila pored desne stative gostujućeg gola.

2' - Ahmetović je pobjegao odbrani domaćih nakon akcije svog tima i postigao gol, ali se napadač Sarajeva nalazio u ofsajdu.

1' - Počeo je meč, prvi napad na utakmici ima Seltik.

Sve je spremno za početak utakmice u Glazgovu. Srećno fudbalerima Sarajeva!

U ovim trenucima fudbaleri obje ekipe izlaze na odlično pripremljen teren Seltik parka... 

Arbitri na večerašnjoj utakmici dolaze iz Luksemburga. Glavni je Alan Durio, dok su njegovi pomoćnici Žil Fransoa Beker i Klod Ri. 

Dodajmo i da se Husref Musemić, nakon tri decenije, večeras vraća na Seltik park, s obzirom da je tokom igračke karijere nosio dres Hartsa iz Edinburga.

Što se tiče Seltika, ispred golmana Skota Bejna su Boli Bolingoli i Kristofer Ajer na bekovskim, odnosno Jozo Šimunović i Nir Biton na štoperskim pozicijama. Odmah ispred njih igraće Skot Braun i Džejms Forest, krila su Luis Morgan i Kalum MekGregor, a iza najisturenijeg, Odsona Eduara, igraće Rajan Kristi.

Svjestan da nema šta da izgubi, Musemić je promijenio formaciju u odnosu na prvu utakmicu, gdje je ekipu postavio u sistem 4-2-3-1, pa će u Glazgovu primijeniti postavku 4-3-3.

Na golu je Vladan Kovačević, a posljednji bedem ispred njega bekovi Dušan Hodžić i  Anel Hebibović, te štoperi Besim Šerbečić i Darko Lazić. U veznom redu su Amar Rahmanović, strijelac gola na Koševu Mirko Oremuš i kapiten Krste Velkoski, a u špicu su Benjamin Tatar, Mersudin Ahmetović i Slobodan Milanović.

N A J A V A

Aktuelni šampion BiH, Sarajevo, pokućaše večeras da priredi senzaciju i iz daljeg takmičenja u kvalifikacijama za Ligu šampiona eliminiše škotski Seltik!

U prvoj utakmici, igranoj na stadionu ''Asim Ferhatović – Hase'', tim kojim komanduje Nil Lenon trijumfovao je rezultatom 1:3 poslije preokreta i zakoračio u drugu rundu, gdje već svog rivala čeka estonski klub Nome Kalju, koji je juče, pogotkom u sudijskoj nadoknadi drugog poluvremena, šokirao domaću Škendiju.

Ukoliko, pak, izabranici Husrefa Musemića ne uspiju da nadoknade minus iz prve utakmice, preseliće se u kvalifikacije za Ligu Evrope i to, voljom žrijeba, direktno u treće kolo.

Žrijeb za ovu fazu takmičenja, ali i za treću rundu u LŠ biće održan 22. julskog dana u sjedištu Evropske fudbalske federacije u Nionu.

Večerašnji meč na Seltik parku počinje u 20:45 časova, a možete da ga pratite u tekstualnom prenosu na portalu MONDO!

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC