• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Višković: Počela uplata doprinosa za 41.000 radnika

Autor SRNA

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković rekao je da već danas počinje uplata poreza i doprinosa za radnike iz realnog sektora, zaposlenim u subjektima koji su odlukama Republičkog štaba za vanredne situacije bili spriječeni da rade.

 Višković: Počela uplata doprinosa za 41.000 radnika Izvor: Vlada Republike Srpske

"Isplata će biti vršena u skladu sa tim kako Poreska uprava Republike Sropske bude obrađivala pristigle poreske prijave privrednih subjekata", istakao je Višković.

On je podsjetio da na osnovu dogovora sa poslovnom zajednicom, privredni subjekti za svoje radnike treba da isplate neto platu za mart, a razlika do bruto plate ide na teret budžeta, odnosno Fonda solidarnosti.

Možda će vas zanimati

"Danas smo donijeli odluku da ćemo uplatiti poreze i doprinose za svih 41.000 radnika iz djelatnosti koji nisu mogli da rade zbog odluka Vlade. Za to je predviđeno oko 17 miliona KM", rekao je Višković za Alternativnu televiziju.

Govoreći o intervenciji i podršci realnom sektoru za april, Višković je naveo da će ova mjera biti proširena i na privredne subjekte koji su zbog virusa korona prestali da rade zbog toga što nisu bili u prilici da nabave sirovinu ili su njihovi poslovni partneri širom Evrope prestali da rade pa nemaju kome da plasiraju robu.

"Mjera za april će se odnositi na gotovo 70.000 radnika i biće isplaćena najniža plata od 520 KM plus porezi i doprinosi. To je po preliminarnim računicama oko 55 miliona KM", naglasio je Višković.

Prema njegovim riječima, na današnjoj sjednici Vlade prihvaćen je prijedlog uredbe sa zakonskom snagom u vezi sa Fondom solidarnosti Republike Srpske jer se Fond do sada odnosio samo na štetu od poplava.

"Pošto je sada epidemiološki problem, morali smo izmijeniti odluku o Fondu solidarnosti, čime je proširen obuhvat Fonda i na elementarne nepogode i epidemiološke stvari. Uveli smo, što u starom zakonu o Fondu solidarnosti nije postojalo, da možemo isplaćivati određene naknade u vidu pomoći", pojasnio je Višković.

On je naveo da prema dosadašnjim pravilima nije bilo zakonskog rješenja da Vlada može da uplati poreze i doprinose za radnike u realnom sektoru, koji su odlukama Vlade onemogućeni da obavljaju svoju djelatnost zbog virusa korona.

Višković je istakao da će na sutrašnjoj sjednici Vlade biti usvojena odluka o isplati 1.000 KM zaposlenima u zdravstvenom sektoru.

"Ta isplata počinje već sutra kako bi to bilo završeno prije vaskršnjih praznika", dodao je Višković. 

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE