• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Završen "Jahorina film festival"

Autor SRNA

Gran pri 8. Međunarodnog festivala ekološkog i turističkog filma "Jahorina film festival 2014", koji je večeras svečano zatvoren na Palama, dodijeljen je filmu "Svjetla za vrijeme adventa – Tirol", austrijskog autora Adriana Botaro.

"Botaro je naš stari prijatelj koji svake godine na Festival dolazi sa sve boljim filmovima, čiji je najčešći motiv njegov zavičaj. Ove godine došao je sa ostvarenjem čija produkcija, ali i svi ostali filmski elementi, nadmašuju ostale filmove, koji takođe zaslužuju zavidne ocjene", rekao je večeras Srni direktor "Jahorina film festivala" Mirko Despić.

On je sve nominovane filmove ocijenio veoma dobrim i kreativnim, a posebno ga raduje činjenica da su iz godine u godinu na Festivalu sve prisutniji domaći autori.

Despić je najavio da će dogodine Festival početi nešto ranije i donijeće niz novosti, poput ljetnog kina na otvorenom, rok koncerata i ostalih pratećih kulturnih sadržaja namijenjenih što širem krugu građana.

Dobitnik nagrade "Zlatna lincura" u kategoriji ekološkog filma, prema ocjeni stručnog žirija, jeste film "Mali rašljar" Španca Hulija Morena Gimeneza, "Srebrena lincura" pripala je Srđanu Ivkoviću i njegovom filmu "Grad vrtova, Njujork", dok je "Bronzanu lincuru" dobio film "Priego kroz leptirove" španskog režisera Alberta Hozea Redonda Vilje.

Najbolji turistički film je "Bijeli ljepotan – život pastuva", čiji je autor Austrijanac Mihael Šlamberger dobio nagradu "Zlatna borovnica".

"Srebrena borovnica" pripala je Slađanu Stojanoviću iz Srbije za film "Bazen", a "Bronzana borovnica" Ekaterini Minkovoj iz Bugarske za "Zamršene niti - film o golom brdu".

Nagradu za kratki promotivni film "Zlatni javor" stručni žiri Festivala sa ambasadorom Španije u BiH Marijom Aurorom Mehijom Eraskin na čelu dodijelio je filmu "Jedno putovanje, bezbroj doživljaja" autora Boška Savkovića iz Srbije, dok je "Zlatni javor" za animirani film dobila Ruskinja Olga Agrafenina, autor filma "Nijansa sive".

Specijalne nagrade Direkcije "Jahorina film festivala 2014" dobili su Marija Žižović za film "Kad ti tata kupi slona", za poetsku priču o sudbinskoj vezi djevojčice i cirkuskog života, Štefan Celec za "Rimske staze" za afirmaciju kulturno istorijske baštine, Kamenko Milenković za film "U lijepom starom Višegradu" za uspješan spoj istorije i kulturne baštine, Mira Lolić Močević za film "Sveta loza" za originalno viđenje istorijske baštine, te Gordana Momčilović za "Moje ime je Bisa" za inspirativan prikaz kulturno-istorijske baštine.

Dobitnici ove nagrade su i Dalibor Đokić za film "Jelovarnik" za izuzetnu afirmaciju prirodne baštine, Miro Branković za film "Marko Polo" za afirmaciju vrijednosti religijske i kulturne baštine, Berin Tuzlić za "Globalno selo" za metaforično i ironično prikazivanje problema modernog čovjeka, Nikola Lorencin za film "Neimari" za filmski esej o prijateljstvu i Miodrag Bole Bošković za "Titograd - povratak u budućnost" za specifičnu vizuru ljepote jednog grada.

Direktor Bosanskog kulturnog centra Sarajevo Marijo Pejić dobio je specijalnu nagradu za unapređivanje kulturno-umjetničkog stvaralaštva i razvoj kulturnog turizma u Sarajevu i BiH kroz dugogodišnji i plodan angažman u oblastima kulture, obrazovanja i medija.

Članovi Festivalskog žirija, osim ambasadora Španije, bili su i pomoćnik ministra za životnu sredinu i turizam FBiH Mladen Rudež, ataše za kulturu Ruske Federacije u BiH Ana Ivljeva, ambasador Crne Gore u BiH Dragan Đurović, direktor Instituta za hidrotehniku Tarik Kupusović, direktor Fonda za zaštitu životne sredine FBiH Safet Harbinja i režiser Ratko Orozović.

Tokom ovogodišnjeg 8. "Jahorina film festivala", prikazano je 85 filmova iz 30 država.

Pokrovitelj 8. Međunarodnog festivala ekološkog i turističkog filma "Jahorina film festivala" su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo životne sredine i turizma FBiH, Fond za zaštitu životne sredine Srpske i Fond za zaštitu životne sredine FBiH, a generalni sponzor kompanija "BH telekom".

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop