• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jazavac: U INAT svim problemima!

Autori mondo.ba Autori Milica Kulić

„Ulaganja u kulturu ne treba odvajati od svakodnevnog života. Privlačenje privatnih investitora za kulturnjake je imperativ, jer podrška države na koju su se institucije kulture tradicionalno oslanjale više nije dostupna svima"

 Počinje Zaplet Izvor: MONDO/Milica Kulić
Izvor: MONDO/Milica Kulić

U INAT svim problemima koji nas okružuju i čine da je sve teže baviti se pozorištem Gradsko pozorište „Jazavac“ i ove godine organizuje Međunarodni festival mladog glumca „Zaplet“ sa kojim ulazi u još jednu sezonu. Do sada su napravili jedanaest premijera, organizovali festivale, imaju i Školu glume i govora, a sve su to realizovali iz sopstvenog budžeta i uz podršku rijetkih sponzora.

„Čini mi se da još ima nade za nas. Zahvaljujem se pokrovitelju Gradskog pozorišta Jazavac kompaniji Mikrofin, na pomoći koja našem pozorištu znači mnogo. Hvala svima koji su na bilo koji način pomogli ovaj festival, a posebno Dragani Marić koja neviđenim entuzijazom drži glavu ovog pozorišta iznad vode“, istakao je na današnjoj konferenciji za novinare selektor festivala, poznati banjalučki glumac Ljubiša Savanović.

„Privlačenje privatnih investitora za kulturnjake je imperativ, jer podrška države na koju su se institucije kulture tradicionalno oslanjale više nije dostupna svima u punom obimu. Pozicija Jazavca danas je najbolji pokazatelj uspjeha te saradnje“, naglasila je Dragana Marić, direktora GPJ.

Neulaganje u kulturu predstavlja kulturološku blokadu s vrlo opasnim posljedicama.

„Ulaganja u kulturu ne treba odvajati od svakodnevnog života. Kultura je sastavni dio i ne želimo da potenciramo zašto sarađujemo sa 'Jazavcem'. Prethodne tri godine kako sarađujemo sa njima 'Jazavac' je pokazao novu energiju i prerastao u jednu ozbiljnu instituciju. Ulaganje u kulturu i obrazovanje je istovjetno ulaganju u ekonomski razvoj", rekao je Aleksandar Kremenović, predsjednik Upravnog odbora firme „Mikrofin“

Izvor: MONDO/Milica Kulić

 Jazavac muku muči i sa prostorom u sportskoj dvorani „Obilićevo“.

„Živimo sa mačem iznad glave. Taj prostor u Obilićevu nam nije dodijeljen već ga plaćamo i sve to uveliko otežava naš rad“, dodaje Savanović.

Prateći program „Večeri s glumcima i o glumcima“

U banjalučkom kafiću “Pauza” nakon svake predstave i okruglog stola biće održana druženja sa poznatim glumcima kiji nemaju često priliku da navrate u grad na Vrbasu, pa će tako o svojim počecima i nekim anegdotama govoriti: Tarik Filipović, Zoran Cvijanović, Emir Hadžihafizbegović i drugi.

Uprkos svemu „Jazavac“ nam je spremio odličan program u okviru kojeg ćemo pogledati pet predstava i jedan koncert. Organizatori su sve predstave okarakterisali kao hrabre i pošteno urađene. Svaka se bavi nekom od tema koje naša (većim dijelom mlada i osvještena publika) doživljava kao bitne.

"Drago mi je da se mladi stvaraoci iz okruženja bave takvim temama i da imamo priliku da ih ugostimo u Banjaluci. Cilj Jazavca na početku je bio da svi mladi ljudi koji završe glumu imaju gdje da rade“, dodaje Savanović.

Premijerom predstave Gradskog pozorišta Jazavac „Bračni par(astos)“ u ponedjeljak 26. oktobra, u 20 časova biće otvoren festival.

„Čast mi je što otvaramo festival ovom predstavom. Riječ je o toploj ljudskoj priči. Nadam se da ćemo prenijeti na publiku rad u toploj atmosferi“, rekla je Đurđa Tešić, rediteljka nove predstave u kojoj igraju Snježana Štikić i Aleksandar Blanić.

Osim domaće premijere ljubitelji pozorišne umjetnosti imaće priliku da pogledaju i predstavu “Thiscasting” Teatra Rugantino iz Zagreba, “Njuške” Teatar Exit iz Zagreba, “Dogvil” Mikser housea iz Beograda, “Dame biraju” Altteatra iz Sarajeva. Glumci će se takmičiti i za nagrade o kijima će odlučivati žiri: Aleksandra Spasojević, Marina Vodeničar i Velimir Blanić.

Cijene ulaznica koštaju od 5 do 15 KM.

"Mi prvi ne dozvoljavamo sebi da uzmemo kartu već pružamo publici priliku da je kupe jer se finansiramo isključivo od prodaje karata", naveli su organizatori.

Pratite MONDO na Facebooku, Twitteru i Instagramu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop