• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Borčevci" koji su nosili dres Zvezde (FOTO)

Autor mondo.ba

Osam fudbalera sa banjalučkog Gradskog stadiona branilo je boje crveno-bijelih iz Beograda.

 Fudbaleri FK Borac koji su igrali za FK Crvena zvezda Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Mladi defanzivac i zlatni "orlić" sa Novog Zelanda Srđan Babić je osmi fudbaler ponikao u Borcu koji je prešao na stadion "Rajko Mitić" i od naredne sezone u Superligi Srbije braniće boje nekadašnjeg šampiona Evrope i svijeta, prenio je "Sportski žurnal".

POVEZANE VIJESTI

Dečko iz banjalučkog naselja Česma je nastavio seriju prelazaka iz Banjaluke u Beograd koju je započeo, sad već davne 1983. godine pokojni čuvar mreže "Velikana iz Platonove" Slobodan Karalić, golman koji je odbranio penal Draganu Stojkoviću Piksiju i omogućio osvajanje Kupa Maršala Tita Banjalučanima.

Karalić je na "Marakani" proveo samo jednu sezonu i otišao u Grčku, ali je "probio led" transfera "borčevaca" u Zvezdu.

Do novog prelaska sa Gradskog stadiona u crveno-bijele čekalo se nešto više od 20 godina kad su u paketu otišli aktuelni selektor mlade reprezentacije Bosne i Hercegovine Vinko Marinović i nekadašnji visoki funkcioner Fudbalskog saveza BiH Darko Ljubojević, obojica proslavljeni "borčevci".

Marinović je 1995. godine baš iz Borca prešao u Zvezdu i proveo pune četiri sezone, nastupivši na 79 utakmica i postigavši 10 golova prije transfera u belgijski Žerminal Biršot.

SUPROTNI PRAVAC

Međutim, bilo je i primjera dolazaka "zvezdaša" u banjalučki Borac poput Zorana Jovičića, Ivana Adžića, Zorana Milinkovića, Dragana Miletovića... Čak su i treneri crveno-bijelih sjedali na klupu Banjalučana - Vladica Popović, Vladimir Petrović Pižon, Stanislav Karasi, Gojko Zec...

S druge strane, Ljubojević je na "Marakanu" stigao zaobilaznim putem preko Valjeva, tačnije ekipe Budućnosti, i ostao dvije godine. Bivši potpredsjednik FS BiH je bio strijelac četiri gola za Zvezdu na 25 odigranih mečeva.

Tri godine kasnije, 1998. napadač koji je ponikao u Borcu Nenad Miljković je preko Vojvodine obukao Zvezdin dres, a potom i defanzivac Goran Đukić, koji je u Zvezdu stigao preko kulskog Hajduka i beogradskog Milicionara.

Godine 2002. crveno-bijeli dres zadužio je nekadašnji reprezentativac BiH Vladan Grujić, koji je stigao iz Obilića, ali je za Zvezdu odigrao samo tri utakmice prije odlaska u inostranstvo, gdje je ostvario zavidnu karijeru, prvenstveno u Njemačkoj, Rusiji, Grčkoj, Bugarskoj i Norveškoj.

Pretposljednji "borčevac" koji je otišao u Zvezdu je aktuelni reprezentativac BiH Ognjen Vranješ, koji trenutno nastupa za atinski AEK.

Stameni defanzivac se 2009. godine obreo na "Marakani" direktno iz Borca, ali nije dobio pravu priliku pa se poslije jedne sezone u Napretku iz Kruševca otisnuo u inostranstvo gdje je igrao u Moldaviji, Rusiji, Turskoj, španskom Sportingu iz Hihona, ruskom Tomsku do transfera u AEK.

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Eh

Zvezda i Borac su trenutno tu negdje po jačini i prelazak tamo nema neku težinu, s tim što oni imaju više love i veće plate daju, ali tada dok je bila prvak Evrope, naravno da je zazvonilo kad ti igrač pređe u prvaka Evrope, kao da ode u Real danas.

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC