• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Andrićeva teza o logici i Bosni dokazana na terenu

Autori mondo.ba Autori Žarko Marković

U Domu kulture u Kotor Varošu večeras je promovisana knjiga “Elem” novinara i kolumniste Darka Momića Čkalje.

 Promovisana knjiga Darka Momića Čkalje Izvor: Žarklo Marković, mondo.ba

U knjizi je sabrano oko 170 Momićevih kolumni iz perioda rada u dnevnom listu Press koji je u Srpskoj i BiH izlazio od 2007. do 2016. godine. Momić je kolumne objavljivao pod vinjetom “Verbalni delikt”, a naslov knjige “Elem” potiče od uzrečice koju je koristio u gotovo svim tekstovima.

Kolumne u knjizi podijeljene su u četiri dijela: "Manji", "Veći"," Valentinckovo" i "Resto". U prvom dijelu sabrane su kolumne u kojima se govori o Republici Srpskoj, u drugom su one posvećene situaciji u Federaciji BiH I na zajedničkom nivou, dok je treći adresiran na kancelariju visokog predstavnika i ambasadu Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu. U posljednjem dijelu knjige nalaze se kolumne u kojima nema mnogo dnevno-političkog mesa, ali je u njima Momić i dalje ozbiljan dijagnostičar i duhoviti terapeut. 

Momić je rekao je da su ga ovaj izdavački poduhvat nagovorili njegovi prijatelji, prije svih novinar i pisac iz Banjaluke Goran Dakić.

“I bili su u pravu, jer je u ono što se nalazi između korica ipak stalo skoro devet godina moga rada u Pressu i lijepo je da je to, ispašću neskroman, na ovaj način ovjekovječeno. Ponosan sam što su moji sugrađani pokazali da cijene moj devetogodišnji rad i trud uložen u ovu knjigu. Zahvalan sam svima koji su bili na promociji i koji su mi samim svojim dolaskom pružili podršku”, dodao je Momić.

Izvor: Žarko Marković, mondo.ba

Goran Dakić je rekao da se Momićev kolumnistički potencijal oslanja, prije svega, na Andrićevo shvatanje Bosne kao mjesta u kojem prestaje logika.

“Taj svojevrsni ‘logički šeol’ u Andrićevoj se prozi prepoznaje u nerazumljivom dijalogu različitih vjera i kultura; u ponekad komičnom, a ponekad tragičnom sukobu želja i mogućnosti. Čkaljine kolumne idu tim tragom i dobar dio njih pokazuje da je politička Bosna kakvu imamo nemoguća i da se ona zrcali u neprestanom konfliktu koji ne poznaje red i sistem. Izbori, budžeti, parlamentarne većine, koalicije, partijske navike - sve to u Čkaljinim kolumnama ukazuje na kentaursku prirodu Bosne, na sitni interes i krupni kapital koji je i majka i maćeha ovdašnjih političkih (ne)prilika. ‘Bosna počinje tamo gdje prestaje logika’, piše Andrić, a Čkalja ‘na terenu’ dokazuje piščevu tvrdnju“, rekao je Dakić.

U bh. politici moguć je čak i drveni šporet

"Čkaljine kolumne kriju dobar dio istorije postdejtonske Bosne. To su one istine koje su prećutane i koje su na silu zaboravljene, istine o kojima niko ne želi da govori i koje određuju tačnu mjeru političkih stvari. U njima nema stranačkih saopštenja i službenih dopisa; u njima postoje samo činjenice i poneki zaključak. Na osnovu ovih kolumni budući će novinari raspetljavati političke čvorove i dolaziti do neminovnog zaključka: u ovdašnjoj politici moguć je čak i drveni šporet", rekao je Goran Dakić.

Boris Maksimović, osnivač izdavačke kuće “Imprimatur” pod čijom etiketom je izdana ova knjiga, naglasio je da je izrazito ponosan što se u njihovom katalogu sada može naći ova zbirka kolumni.

Čkalju sam upoznao krajem 2012. godine, kada sam počeo da radim kao lektor u dnevnim novinama Press RS. To je istovremeno bio i moj prvi dodir s njegovim kolumnama. Odmah su mi zapale za oko jer su se istinski izdvajale od svega onoga što nam je stizalo na čitanje. U moru suvoparnih agencijskih vijesti, izjava tamo nekih džetsetera ili vijesti iz rubrike lajfstajl, koje vi svakako morate pregledati, jedna ovakva kolumna vam dođe kao poslastica”, dodao je Maksimović.

Istakao je da je Momićev talenat za duhovit a sadržajan naslov, njegova stilska bravuroznost, te sposobnost da kroz vic i anegdotu u par riječi objasni trenutnu političku situaciju – nešto što čovjeka odmah razoruža i oduševi.

Posebno treba obratiti pažnju na zadnje rečenice u njegovim kolumnama, jer se u njima često krije ključ za dijametralno suprotno čitanje teksta koje ponekad na prvi pogled čovjeku promakne. Ovakva jedna knjiga predstavlja savršeno otjelotvorenje naše izdavačke koncepcije i trudićemo se da i ubuduće objavljujemo zbirke kolumni i kritičkih tekstova domaćih autora sa što više tačaka političkog spektra. Cilj ove koncepcije je da unese veći stepen diskusije u javni prostor jer vjerujemo da samo kroz sukob mišljenja možemo doći do smjernica za neko bolje sutra”, rekao je Maksimović.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop