• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FK Borac duguje 12,2 miliona KM poreza

Autor mondo.ba

Fudbalski klub Borac iz Banjaluke sedmi je najveći dužnik za porez u Republici Srpskoj.

 FK Borac duguje 12,2 miliona KM poreza Izvor: MONDO/Goran Arbutina

Poreska dugovanja sportskih klubova u RS dosežu 13 miliona KM, a ogromnu većinu čini dug Fudbalskog kluba Borac iz Banjaluke.

Ovaj premijerligaš duguje 12,2 miliona KM,  a u posljednjih šest godina napravio je šest milion KM novih dugova, piše "EuroBlic“.

Vlada RS prolongirala je plaćanje obaveza Borcu do kraja godine.

"To je opšte poznata stvar. Tako rade svi klubovi“, rekao je direktor FK Borac Dejan Lukendić.

Na pitanje da li rukovodstvo kluba ima rješenje kako izmiriti obaveze državi Lukendić ističe da je dug za porez rukovodstvo kluba zateklo, te da je to stvar cijele uprave, ali i države.

"Nije Borac privatno, već društveno pitanje. U taj problem treba da se angažuje i Grad Banjaluka i država da li kroz donošenje novog zakona o sportu ili nekako drugačuje“, rekao je Lukendić za "Euroblic“.

PORESKI DUGOVI SPORTSKIH KLUBOVA

FK BORAC Banjaluka - 12,2 miliona KM

FK SLAVIJA I. Sarajevo - 276.872 SD GLASINAC Sokolac - 189.313 KM KK RADNIK Bijeljina - 141.716 KM FK SUTJESKA Foča - 117.001 KM FK LEOTAR Trebinje - 42.488 

 O novom zakonu o sportu priča se godinama, čak je postojala i radna grupa za njegovu izradu, ali on nikada nije donesen.

Banjalučki list navodi da je na krjau 2011. godine rukovodstvo FK Borac potpisalo reprogram poreskih obaveza na godinu dana, a da je tadašnji direktor (čije ime se ne navodi, op.a.) otvoreno rekao da nemaju da plate pet miliona KM duga, ali da su reprogram na godinu dana potpisali jer vjeruju da će u tom periodu biti donesen novi zakon o sportu.

Posljednja informacija iz Ministarstva porodice, omladine i sporta RS je da „se radi na tome“.

"Ja sam sebi uzeo obavezu da idem u Ministarstvo sporta Srbije. Posjetićemo i sve relevantne ljudi koji mogu da nam pomognu da taj zakon stvarno zaživi i da ga ne radimo zbrda-zdola. Mislim da treba još neki vremenski period da bi bili svi zadovoljni“, rekao je za „EuroBlic“ pomoćnik ministra za sport Dragan Jaćimović.

Ekonomista Darko Milunović, koji je do prije šest mjeseci bio u Upravnom odboru FK Borac, kaže da bi vjerovatno jedno od rješenja moglo da bude u transformaciji klubova. Konkretno da Borac, koji je kao i ostali klubovi formiran kao udruženje građana, bude transformisan u otvoreno akcionarsko društvo u kojem bi dug bio pretvoren u akcije.

"Riječ je o dugu koji se gomila više od dvije decenijei zaista postaje sve veći problem i državi i klubu“, naveo je Milunović.

Najveći problem je to što su naši klubovi organizovani kao udruženja građana, a da se pritom ne zna ko su građani koji su udruženi i kako se ostvaruju prava i obaveze koje im po osnovu članstva pripadaju, zaključuje banjalučki list.

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Apsurd

Država da pomogne, napravili 13 miliona duga pa da vam narod vraća pare. Kako vas nije sramota. Ako hoće neka grad vraća dug, ne uvlačiti državu u ovo. Banjalučane boli briga za Borac, kakve tek veze ima neko iz Bijeljine, Trebinja, Doboja ili Prijedora sa vraćanjem duga...

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC