• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kultura: Šta Banjalučani žele?

Autori mondo.ba Autori Brankica Spasenić

Stanovnici najvećeg grada u RS najradije i najčešće gledaju filmove u biskopu, najviše su zadovoljni radom Narodnog pozorišta RS, a knjige najčešće čitaju zbog – posla, a ne zadovoljstva.

 Istraživanje o kulturi u Banjaluci Izvor: MONDO/ Vedran Ševčuk
Izvor: MONDO/ Vedran Ševčuk

Pokazalo je to straživanje o kulturnim navikama publike u Banjaluci i generalno stanju kulture u ovom gradu, sprovedeno u okviru priprema za kandidaturu Banjaluke za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine.

Od ukupno 750 ispitanih građana, 40 odsto je odgovorilo da kulturna ponuda u gradu zadovoljava, dok je njih skoro 15 odsto kulturnu ponudu ocijenilo kao lošu.

Najbolju ocjenu dobila je ponuda filmova u bioskopu, kojima je svaki četvri ispitanik dao odličnu ocjenu.

"Najlošiju kulturnu ponudu Banjaluke predstavljaju Festivali vizuelnih umjetnosti, arhitekture i dizajna. Među najboljim ponudama su i pozorišne predstave, filmovi u domaćoj produkciji Banjaluke, muzički festivali, kao i biblioteke. Na pitanje kojih kulturnih sadržaja bi trebalo više da bude u Banjaluci, najveći broj anketiranih smatra da je najvažnije da grad ponudi više programa koji se bave kreativnim radom sa djecom, zatim više filmova domaće produkcije. Naši sugrađani ne smatraju posebno važnim da se u kulturnu ponudu ubacuje više nezavisnih knjižara  i književnih manifestacija", navedeno je u istraživanju.

Muzej savremene umjetnosti RS 17.2 odsto ispitanika ocijenilo je najvišom ocjenom, a Muzej RS peticom je ocijenilo 13.8 anketiranih. Šest do osam odsto učesnika u istraživanju ocijenilo je ove dvije institucije najnižom ocjenom - 1. Kada je o festivalima riječ, najbolje ocjene ima Demofest, koji je odličnom ocjenom ocijenilo 32 odsto ispitanika, a 30 odsto je najvišu ocjenu dalo Freshwave festivalu.

Banjalučani su imali priliku i da ocjenjuju insitucije i javne ustanove kulture, pa je najvišu ocjenu dobilo Narodno pozorište Republike Srpske, a slijedi Banski dvor i Dječije pozorište RS.

"Najnižu ocjenu ovom prilikom dobila je Specijalna biblioteka za slijepa i slabovidna lica RS, kao i Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS. Odjeljenje za kulturu, turizam i socijalnu zaštitu grada Banjaluke je takođe dobilo jako nisku ocjenu“, istaknuto je u spomenutom istraživanju.

Naročito interesantni su pokazatelji kada su u pitanju kulturne navike Banjalučana.

Tako je, na primjer, blizu 16 odsto ispitanika više od 12 puta otišlo u bioskop tokom posljednjih dva mjeseca, dok njih preko 70 odsto za godinu dana nijednom nisu otišli na operu i posjetu festivalu savremene umjetnosti, arhitekture i dizajna. Svaki četvrti ispitani Banjalučanin u posljednjih godinu dana nijednom nije otišao u pozorište, a oko polovine nije išlo na koncert klasične muzike, književne večeri ili manifestacije.

Što se tiče čitalačkih navika, najviše i najčešće čitaju knjige za potrebe posla, a najmanje iz vlastitog zadovoljstva.

Interesantno je i da je pet odsto ispitanih reklo da dnevno preko 10 sati koristi internet, oko 23 odsto ne koristi društvene mreže, a oko 13 odsto je izjavilo da ne gleda televiziju.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop