• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na stolu sedma verzija Rezolucije o Srebrenici

Autor SRNA

U Evropskom parlamentu u toku je usaglašavanje sedam nacrta rezolucija o Srebrenici koje su podnijele sve poslaničke grupacije, da bi se došlo do prijedloga tog dokumenta o kojem će se evropski parlamentarci izjašnjavati sutra.

Grupacija socijaldemokrata u svom tekstu rezolucije ističe da se zločin kao u Srebrenici nikada ne smije ponoviti i ukazuje na značaj pomirenja za budućnost regiona.

U rezoluciji se naglašava da je potrebno da svi politički predstavnici u BiH priznaju prošlost, da bi mogli da rade zajedno na boljoj budućnosti građana, kao i značaj koji zemlje u regionu, predstavnici vjerskih zajednica, civilnog društva, medija, obrazovanja i umjetnosti imaju u tom procesu.


Evropska narodna partija poziva sve građane BiH da iskoriste obilježavanje 20 godina od zločina u Srebrenici kao priliku da unaprijede pomirenje i saradnju, koji su ključni preduslovi za napredak svih zemalja u regionu na evropskom putu.

Parlamentarna grupa ECR, evropski konzervativci u Evropskom parlamentu, u svom nacrtu rezolucije navodi da u potpunosti podržava rad Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu, koji je do sada donio konačnu presudu za 147 optuženih, a radi na slučajevima još 14.

Parlamentarna grupa ALDE, liberali i demokrate, u svom prijedlogu, u koji je Tanjug imao uvid, poziva Savjet, Komisiju i države članice da učine sve što je u njihovoj moći da spriječe da se zločini kao u Srebrenici ikada više dogode u Evropi.

Poslanička grupa Zeleni, u svom nacrtu rezolucije, ističe da svi građani u BiH moraju da preuzmu odgovornost, da bi se stvorila održiva zemlja za sve.

Evropska ljevica (GUE) osuđuje nepotpunu istragu počinjenih zločina na svim stranama, uključujući i slučaj Nasera Orića, i napominje da je važan korak ka pomirenju u regionu da pred lice pravde budu izvedeni odgovorni za zločine počinjene tokom rata u BiH.

Poslanici ljevice ističu da je krajnje vrijeme da se okonča "strano prisustvo u BiH, te pozivaju političke elite u zemlji da preuzmu veću odgovornost za svoje postupke".

Evroskeptici u Evropskom parlamentu u svom tekstu ističu značaj politika pomirenja, te napominju da je važna uloga vjerskih autoriteta, medija i obrazovnih sistema u ovom teškom procesu. 

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE