• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sarajevo pod opsadom: Stigao Vučić

Autori mondo.ba Autori Agencije

Delegacija Vlade Srbije, na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem, doputovala je večeras u Sarajevo u zvaničnu posjetu BiH, gdje će sutra održati zajedničku sjednicu sa članovima Savjeta ministara BiH.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Sarajevu da je regionu dosta ratovanja i da je siguran da će se razumnim i racionalnim ponašanjem prevazići i migrantska kriza i svi drugi problemi na ovom prostoru.

"Razumijem brigu Merkelove, ona je uvijek pokazivala tu brigu, mi smo je razumjeli, ali smo svi siti ratovanja na ovom prostoru i daćemo sve od sebe ne samo da održimo mir i stabilnost u regionu, već da i naši ekonomski i i ukupni odnosi napreduju i budu mnogo bolji", rekao je Vučić novinarima u Sarajevu.

Premijer Srbije je izrazio uvjerenje da će zvaničnici u regionu razumnim i racionalnim ponašanjem i "tu vrste krize koja nije laka za sve nas moći bez velikih problema da prevaziđemo".

"Očekujem da bude sve uspješno i da još jedan list u tom herbarijumu dobrih stvari postavimo i da obezbijedimo bolju budućnost za ljude u Srbiji i BiH", rekao je Vučić o očekivanjima od sutrašnje sjednice.

Veliki broj pripadnika policije i drugih službi bezbjednosti nalazi se večeras na Baščaršiji i užem centru Sarajeva. Avion sa srpskom delegacijom sletio je oko 18 sati u Sarajevo gdje će sutra biti održana prva zajednička sjednica Vlade Srbije i Savjeta ministara BiH.

Ispred hotela "Evropa" na Baščaršiji gdje je počeo prijem za članove Vlade Srbije predvođene Vučićem, čiji je domaćin Denis Zvizdić, predsjedavajući Veća ministara BiH, primjetan je veliki broj policijaca koji obezbjeđuju srpsku delegaciju.

Predstavnike Vlade Srbije na Međunarodnom aerodromu Sarajevo dočekala je delegacija BiH, koju je predvodio ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Dočeku je prisustvovao i ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević. Kako je ranije najavljeno, u delegaciji Vlade Srbije su potpredsjednica Vlade i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, potpredsjednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, ministar finanansija Dušan Vujović, te ministar privrede Željko Sertić.

U delegaciji Vlade Srbije su i ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bošković Bogosavljević, ministar pravde Nikola Selaković, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar odbrane Bratislav Gašić, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, kao i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Članovi delegacije su i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije Jadranka Joksimović, ministar bez portfelja zadužen za vanredne situacije Velimir Ilić, generalni sekretar Vlade Novak Nedić i generalni sekretar MIP-a Srbije Veljko Odalović.

Za delegaciju Vlade Srbije večeras će u hotelu "Evropa" u Sarajevu biti organizovan svečani prijem.

Savjet ministara BiH i Vlada Srbije potpisaće sutra četiri protokola - o traženju nestalih lica, o zaštiti i očuvanju mosta Mehmed Paše Sokolovića u Višegradu, o saradnji u oblasti zaštiti životne sredine i održivog razvoja, kao i o saradnji u oblasti telekomunikacija, najavio je predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić.

On je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu istakao da će ovi protokoli biti potpisani nakon zajedničke sjednice Savjeta ministara BiH i Vlade Srbije na kojoj će biti riječi i o nalaženju modela plaćanja naknada za četiri opštine u BiH čiji su dijelovi zemljišta potopljeni izgradnjom hidroelektrana na Drini.

Zvizdić je istakao da će na sjednici biti riječi i o memorandumima i dogovorima bilateralne saradnje, pitanjima sukcesije i uopšte saradnje u onim oblastima za koje obje zemlje smatraju da im u ovom trenutku mogu da budu interesantne, posebno tamo gdje mogu u potpunosti biti kompatibilne.

"To je, prije svega, razvoj transportne mreže i veza između BiH i Srbije. Tu fokus stavljamo na buduću izgradnju pruge na relaciji Beograd - Sarajevo, transportnog putnog pravca na relaciji Novi Sad - Šabac - granica BiH i trase kroz BiH, te u oblasti energetskog sektora. To je tretman rijeke Drine i 110-kilovoltni kabl između Bratunca i Ljubovije", naveo je Zvizdić.

On je naglasio da je riječ o svim projektima o kojima je razgovaranao u okviru sredstava fonda za zapadni Balkan i koji mogu što više da ujedine tržište dvije zemlje i učine ga atraktivnijim za strane investitore koji ovo područje mogu da posmatraju kao mjesto njihovih budućih potencijalnih ulaganja.

"Želimo da se što kvalitetnije transportno i energetski povežemo sa regionom, u ovom slučaju konkretno sa Srbijom. Poslije će ovim projektima biti obuhvaćene i Hrvatska, Crna Gora, Albanija i Makedonija. Želimo da region učinimo potpuno bezbjednim, što je baza za domaće i strane investicije", istakao je Zvizdić.

Prema njegovim riječima, želja je da sva otvorena pitanja budu postepeno rješavana između dvije zemlje i da se ide putevima pozitivnih signala koji se iz regiona šalju ka EU i međunarodnoj zajednici, odnosno da ovo područje više ne bude ono mjesto iz kojeg su dolazili signali određenih problema ili nemogućnosti saradnje. On je naglasio da će sjednica imati i institucionalni i simbolični značaj.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE