• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Utvrđen Prijedlog zakona o pružanju pravne pomoći

Autor SRNA

Savjet ministara BiH utvrdio je Prijedlog zakona o pružanju besplatne pravne pomoći, kojim se želi obezbijediti efikasan i jednak pristup pravdi u postupku pred organima i institucijama BiH pred kojima se ostvaruju ili štite prava

Iz Savjeta ministara BiH saopšteno je da korisnici besplatne pravne pomoći mogu biti državljani BiH i druga fizička lica sa boravištem u BiH, fizička lica na teritoriji BiH pod međunarodnom zaštitom, kao što su izbjeglice, tražioci azila, žrtve trgovine ljudima, apatridi i lica čija su prava zaštićena odredbama međunarodnih konvencija u ovoj oblasti.

Nadležni organ za pružanje besplatne pravne pomoći pred organima i institucijama BiH je Kancelarija za pružanje besplatne pravne pomoći BiH, koji je unutrašnja organizaciona jedinica u sastavu Ministarstva pravde BiH.

Savjet ministara BiH usvojio je Izvještaj o "Afterker" aktivnostima Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH /FIPA/ za 2015. godinu koji prati 41 preporuka za poboljšanje poslovnog ambijenta u BiH, koje će biti dostavljene nadležnim entitetskim institucijama.

Preporuke Fipe odnose se na unapređenje stanja u 23 oblasti, uključujući indirektne poreze, akcize, javne nabavke, javno-privatno partnerstvo, uklanjanje administrativnih prepreka za biznis, povezivanje tržišta rada i obrazovanja, registraciju privrednih društava, radne odnose, zapošljavanje stranaca, stečaj, socijalna davanja, stvarno pravo, privredne sporove, izvršni postupak, uređivanje tržišta naftnih derivata, bolju koordinaciju vlasti i otklanjanje kolizije propisa i njihovu dosljednu primjenu.

Preporuke za poboljšanje poslovnog ambijenta u BiH nastale su kao rezultat sprovođenja Programa postinvesticione podrške /"Afterker" program/ i analize više relevantnih dokumenata i izvještaja u oblasti biznisa, odnosno privrede.

U okviru "Afterker" programa FIPA je u prošloj godini posjetila 70 kompanija, a službenici ove agencije obavili su 465 posjeta kompanijama u BiH u periodu od 2007. do januara 2016. godine.

Savjet ministara BiH donio je Odluku o imenovanju članova Koordinacionog savjeta za praćenje realizacije Strategije za prihvat i integraciju državljana BiH koji se vraćaju po osnovu Sporazuma o readmisiji i Akcionog plana za period 2015. – 2018. godina.

Pet članova Koordinacionog savjeta su predstavnici Ministarstava za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstva bezbjednosti BiH, Granične policije BiH i entitetskih ministarstava za izbjegla i raseljena lica.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE