• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako napraviti preukusnu, hrskavu PASTIRSKU PITU?

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Poboljšajte ukus čuvene pastirske pite dodatnim sastojcima i trikom koji će pire krompir učiniti hrskavim.

 recept za pastirsku pitu Izvor: Stvar ukusa

Pastirska pita je čuveno englesko jelo koje se pravi od pire krompira, mljevenog mesa i povrća.

Srpska verzija se razlikuje u nekoliko sastojaka koje ovo jelo čine još ukusnijim. "Kora" se pravi isto od pire krompira, ali Džejmi Oliver je otkrio kako da ona bude hrskavija. Samo premažite tepsiju uljem i bogato pospite majčinom dušicom i prezlama. Mljeveno meso zamijenite svinjskom plećkom i obavezno dodajte slaninu koja daje poseban šmek. Još jedan sastojak ovu čuvenu pitu čini boljom od originalog recepta, a to je sir koji se posipa preko povrća. Uživajte!

Sastojci:

2 kg krompira
2 kg svinjske plećke
300 g slanine
2 crna luka
2 šargarepe
3 štapića celera
150 g tvrdog sira
3 čena bijelog luka
majčina dušica
50 ml belog vina
puter

Priprema:

Krompir oljuštite i isijecite, pa skuvajte. U tiganju propržite sjeckanu slaninu, pa dodajte sjeckani crni luk, šargarepu i celer. Kada povrće omekša dodajte sjeckani bijeli luk. Začinite po želji, pa sipajte bijelo vino. Kada ispari isključite šporet. Krompir procijedite, začinite i dodajte puter. Dobro ispasirajte. Tepsiju u kojoj ćete peći premažite uljem, bogato pospite majčinom dušicom i prezlama. Obložite pire krompirom dno i ivice, pa stavite iscjepkano meso, a onda i povrće. Izrendajte sir preko i zatvorite pire krompirom. Pecite na 200°C nekih 45 minuta.

MESO SE SPREMA OVAKO:

Meso nauljite, pa posolite i pobiberite. Stavite u dublji pleh i lijepo obmotajte pek papirom. Sipajte vodu i pecite u zagrijanoj rerni na 170°C oko 4 sata. Dobro ocijedite masnoću i ostavite da se ohladi. Zatim isecepkajte meso i možete da ga koristite za pitu. Ovako pripremljeno meso možete da koristite i kada je neki svečani ručak.

Izvor: Stvar ukusa

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop