• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Slatka nostalgija - medenjaci

Autori mondo.ba Autori Dragana Božić

Djeci omiljen, a starijima budi najranija sjećanja – ukus domaćeg, ručno napravljenog medenjaka. Slatkiš svačijeg djetinjstva, medenjak ponosno nosi epitet omiljenog slatkiša.

Medenjaci su poznata poslastica iz vremena naših baka. To su kolači koji su obilježili svačije djetinjstvo. Ukusni su i, što je najvažnije, zdravi su, te se mogu konzumirati bez ustručavanja. Ono što je jednostavno kod medenjaka je njihova priprema: brašno, maslac, med, jaja i začini, koji su od presudnog značaja za ukus.

Nastali su još u srednjem vijeku na Orijentu, a mnogi ih povezuju i sa Njemačkom, odakle potiču najpoznatiji evropski medenjaci.

Banjalučanka Jelena Protić jedna je od rijetkih koja je ta mala slasna srca vratila na naše trpeze. Kako kaže, ideju za medene keskiće je dobila prošle godine, kada je ostala u drugom stanju.

„Ideja je nastala negdje prošle godine kada sam ostala u drugom stanju, jer mi se tada po prvi put u proteklih osam godina desilo da imam viška vremena :) Zapravo, volim da pravim slastice, ali čekajući bebu počela sam sve više da se zanimam za kolače koji su zdravi i koje djeca (ali i odrasli) mogu bezbjedno da konzumiraju. Tako sam odlučila da će to da budu medenjaci, rađeni po staroj recepturi bez umjetnih dodataka“, kaže Protićeva.

Jelena nam je otkrila da je u početku medene keksiće pravila kao poklone za dječije rođendane rodbine i prijatelja, a kako su naišli na dobar „prijem“ odlučila je da od toga napravi hobi, ali hobi već sada prerasta u nešto više i ozbiljnije.

Ono što Jelenine medenjake izdvaja od drugih je poseban stil ukrašavanja i različiti oblici.

„Medenjaci se prave od putera, meda, brašna, jaja i začina. Međutim, glazura koja daje lični pečat svakom medenjaku se pravi od mase royal icing - koju bojim prehrambenim bojama. Važno je pomenuti da je za pravljenje i ukrašavanje medenjaka potrebno mnogo vremena i strpljenja“, kaže ona.

Jelena nam je otkrila i sam proces pravljenja medenjaka.

„Naime, rade se u nekoliko etapa. Napravljeno tijesto najbolje bi bilo da odstoji 12 sati, a potom ispečeni keksići treba da se suše bar 12 sati. Nakon toga slijedi ukrašavanje koje može da potraje i nekoliko dana, a u zavisnosti od motiva i količine keksića koji treba da se ukrase. Primjera radi, u zavisnosti od motiva kojim se ukrašava medenjak, sam proces šaranja jednog medenjaka može da potraje i do pola sata“, rekla nam je Jelena i dodala da je zbog složenosti izrade veće narudžbe potrebno naručiti nekoliko dana, pa i sedmica unaprijed.

Ako ste nakon ove priče poželjeli ovakve medenjake, koji mogu biti sjajan i originalan poklon u svakoj prilici, Jelenu kontaktirajte putem Facebook stranice „Kričerka's cookies & more“, gdje možete izabrati ili predložiti novi motiv za ukrašavanje i tako obradovati vama drage osobe.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop