To nije klasična dijeta, to je način ishrane koji podrazumijeva pridržavanje nekih osnovnih pravila izbora i kombinovanja namirnica.
Suvišni kilogrami koji se lako "lijepe, a teško skidaju, utiču i na razboritost: u želji da se vrati dobra linija ne razmišlja se mnogo o zdravlju. Velike nade uglavnom se polažu u razne "provjerene" dijete, koje brže ili sporije tope kilograme, i sve, manje ili više, imaju negativan uticaj na pojedine organe.
Mršavljenje, ipak, ne mora neizbježno da bude i kockanje sa zdravljem. Zapravo, stručnjaci kažu da je za postizanje zadovoljavajuće težine važno uspostaviti balans i uhvatiti ritam koji diktira tijelo.
Jednostavno rečeno, svakom čovjeku je potrebno da koristi određene vrste namirnica u različita doba dana, da bi njihova iskoristljivost za stvaranje energije bila najveća, a stvaranje otpadnog materijala pritom najmanje.
Upravo na principu ishrane prema zakonitostima prirodnih ritmova lučenja hormona i enzima u organizmu temelji se hrono ishrana.
"Ovo bi trebalo da bude trajni režim ishrane, jer nije u pitanju klasična dijeta, pa nema ni takozvanog jo-jo efekta (vraćanje izgubljene težine). Bazira se na uzimanju dobrih kombinacija namirnica, kao i eliminaciji onih koje mogu trajno da oštete zdravlje. Najbolji je individualni pristup hrono ishrani, odnosno uzimanje ili zabrana uzimanja namirnica koje su se na biorezonantnom testu intolerancije pokazale kao dobre ili loše za svakog čovjeka posebno. Ovi testovi su najsveobuhvatniji, a ne podrazumijevaju ishranu po krvnim grupama, koja je u svijetu napuštena 2006. godine", objašnjava dr Ana Gifing, specijalista antiejdž medicine.
Opšta pravila:
1. šećere (bijeli i žuti, fruktozu, med, malteks i druge - treba izbjegavati najmanje dva mjeseca ukoliko postoji višak ili manjak težine, a naročito kad je prisutan dijabetes, karcinom i težak oblik artritisa),
2. upotrebu bijelog brašna treba svesti na minimum,
3. ne piti slatka gazirana pića
4. izbjegavati voća sa visokim sadržajem šećera - lubenica, smokva, urma, ali i breskve, nektarine, banane i grožđe.
Ukoliko je neko imao moždani ili srčani udar, definitivno treba da zaboravi na slatkiše, sladoled, breskve i grožđe. U ovim namirnicama postoje određene supstance koje povećavaju dodatno faktore rizika za ponavljanje infarkta ili moždanog insulta.
Rezultati hrono ishrane se vide vrlo brzo.
U toku prvih sedam dana dolazi do smanjenja masnoća u predijelu stomaka i pojasa, a povećanje životne energije je ubjedljivo već za dva do tri dana. Efekti se samo povećavaju u toku primjene ove ishrane, i tako trajno mogu da se riješe mnogi poremećaji (povišen holesterol, šećer, trigliceridi ili pritisak).
"Gubljenje viška kilograma hrono ishranom dovodi do kompletnog regulisanja metabolizma šećera i masnoća u organizmu. Za dvije do tri nedjelje dolazi do smanjenja holesterola i triglicerida u krvi, a kod većine dijabetičara dolazi do izvanredne stabilizacije šećera, kao i do smanjenja terapijskih doza lijekova", kaže dr Ana Gifing.
Da bi se neko priklonio hrono ishrani, nije potrebno da obavi nijedan medicinski test. Međutim, ukoliko postoji metabolički sindrom (visok holesterol, šećer, pritisak, povećani trigliceridi itd), karcinom, ili bilo koje teže medicinsko oboljenje, neophodno je da se obave osnovna laboratorijska ispitivanja (krvna slika, lipidni status, određivanje stanja jetre, bubrega i drugo). Ovi rezultati će dati smjernice u pravljenju protokola ishrane na individualnoj osnovi.
Kad se obave testovi intolerancije i segmentne analize sastava tijela, tada se jelovnik sastavlja potpuno individualno. Na osnovu praćenja rezultata iz mjeseca u mjesec, mijenja se spisak namirnica koje se koriste, do momenta kada je organizam u potpunom balansu. Kad se ne rade ovi testovi, jelovnik je opšteg karaktera, sa neophodnom redukcijom u unosu šećera i skroba najmanje dva mjeseca.
Hronoishrana se preporučuje svakome, nema kontraindikacija, niti nuspojava. Kod veoma male tjelesne mase, ova ishrana mora krajnje individualno da se propiše, jer samo na taj način mogu da se postignu odlični rezultati.
Primjer jelovnika:
Doručak
Prema slobodnom izboru, najbolje do 10, a najkasnije do 11 sati. Zbog izvjesnih fizioloških principa koji se odvijaju u organizmu u ovo vrijeme može da se jede sve što se poželi: sendvič, jaja, šunka, kiselo mlijeko, pavlaku, kajmak, pite... Zabranjeni su samo med, čokolada, slatkiši, industrijske pahuljice sa mlijekom, odnosno namirnice pune "brzih šećera", koje za kratko vrijeme aktiviraju pankreas da luči insulin. Naročito je loše da gojazni jedu kukuruzne pahuljice u mlijeku, to je put ka povećanju masnoća u predijelu stomaka, leđa, bokova i butina.
Ručak
Optimalno je da bude do 15 časova. Ne treba kombinovati meso ili ribu sa krompirom, ili tjesteninom ukoliko je cilj gubitak kilograma. Tjesteninu i mahunarke (pasulj, grašak, boraniju, itd) treba jesti do 15 časova, ali nikad uz meso.
Užina
Oko 17 ili 18 časova je vrijeme za voće ili crnu čokoladu (za sve one koji nemaju problem sa viškom kilograma). Voće se jede u količini koja stane u šaku.
Večera
Uveče nikako ne treba jesti hljeb, pite, pice, paste, bilo kakvu tjesteninu, skrob... Treba jesti ribu, povrće, salate, lagana mesa, ali, bez tjestenina, hljeba, krompira, pirinča.