• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MONDO kuhinja: Pastrmka u foliji

Autor mondo.ba

Ove sedmice vam predstavljamo recept za slasnu pastrmku u foliji. Ono što je bitno priprema se brzo i jednostavno, a rezultat je mljac :)

 Recept za pastrmku u foliji Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba



Kako što jednostavnije i brže pripremiti jelo a da bude drugačije od svakodnevih kombinacija. Ljubav, mašta i sloboda. Poenta kompletne priče kulinarstva i ove naše kulinarske avanture je da unesete ljubav u pripremu jela i da se ne bojite istraživati i kombinovati namirnice. Probajte nove ukuse, odvojite se od svakodnevnice. Rezultati neće izostati.

Ovaj put izlazimo u susret ljubiteljima ribe. Pripremaćemo pastrmku u foliji. Prednosti ovog jela su jednostavnost, brza priprema i čista radna površina kao šporet nakon kuvanja.

Zaplovimo... vrijeme je da počnemo.

Potrebne namirnice za 1 osobu:

- Pastrmka 1 kom (oko 0,35 kg)

- Tikvica 0,10 kg

- Paprika 0,10 kg

- Šeri paradajz 0,02 kg

- Bijeli luk 1 čen

- Crveni luk 0,01 kg

- Maslinovo ulje 0,02 lit

- Čili papričica po želji (nije obavezno)

- Limun 0,02 kg

- So i biber po želji

- Začinsko bilje po želji (bosiljak, kopar)



Način pripreme :

Očistiti pastrmku (obavezno izvaditi škrge) dobro je oprati i zatim posušiti salvetom. Pastrmku začiniti sa malo soli i bibera (unutra i izvana) i premazati sa maslinovim uljem. Povrće očistiti i oprati, isjeći na kocke 2,5x2,5 cm (ili na rezance), posoliti, pobiberiti i pouljiti. U komad folije dužine cca 20 cm) na sredinu staviti povrće, na povrće staviti pastrmku, dodati još malo maslinovog ulja, limunovog soka i začinskog bilja. Foliju zatim lagano zamotati (uviti da bude kako papirna kesa ili džep) tako da povrće i pastrmka budu potpuno pokriveni.

U rernu zagrijanu na 220 stepeni staviti pleh na kojem je folija sa povrćem i pastrmkom. Peći 35-40 min (folija i rerna se ne otvaraju za to vrijeme) u zavisnosti od veličine pastrmke.

Kada je pečeno, na tople tanjire prebaciti foliju i tako poslužiti. Foliju ne otvarati niti je kidati, to čini svaki gost za sebe. Razlog za to je što se prilikom otvaranja folije sva aroma i mirisi od povrća, ribe, začina i bilja koji su bili zarobljeni u foliji šire i otvaraju apetit.

Nema pranja rerne, plehova niti čišćenja šporeta. Uživajte u zdravom i ukusnom obroku i ne zaboravite nazdraviti čašom dobrog bijelog vina.

Čitamo se ponovo, da zakuvamo!

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

zoran

Odlicno...

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop