Ove sedmice vam predstavljamo recept za slasnu pastrmku u foliji. Ono što je bitno priprema se brzo i jednostavno, a rezultat je mljac :)
Kako što jednostavnije i brže pripremiti jelo a da bude drugačije od svakodnevih kombinacija. Ljubav, mašta i sloboda. Poenta kompletne priče kulinarstva i ove naše kulinarske avanture je da unesete ljubav u pripremu jela i da se ne bojite istraživati i kombinovati namirnice. Probajte nove ukuse, odvojite se od svakodnevnice. Rezultati neće izostati.
Ovaj put izlazimo u susret ljubiteljima ribe. Pripremaćemo pastrmku u foliji. Prednosti ovog jela su jednostavnost, brza priprema i čista radna površina kao šporet nakon kuvanja.
Zaplovimo... vrijeme je da počnemo.
Potrebne namirnice za 1 osobu:
- Pastrmka 1 kom (oko 0,35 kg)
- Tikvica 0,10 kg
- Paprika 0,10 kg
- Šeri paradajz 0,02 kg
- Bijeli luk 1 čen
- Crveni luk 0,01 kg
- Maslinovo ulje 0,02 lit
- Čili papričica po želji (nije obavezno)
- Limun 0,02 kg
- So i biber po želji
- Začinsko bilje po želji (bosiljak, kopar)
Način pripreme :
Očistiti pastrmku (obavezno izvaditi škrge) dobro je oprati i zatim posušiti salvetom. Pastrmku začiniti sa malo soli i bibera (unutra i izvana) i premazati sa maslinovim uljem. Povrće očistiti i oprati, isjeći na kocke 2,5x2,5 cm (ili na rezance), posoliti, pobiberiti i pouljiti. U komad folije dužine cca 20 cm) na sredinu staviti povrće, na povrće staviti pastrmku, dodati još malo maslinovog ulja, limunovog soka i začinskog bilja. Foliju zatim lagano zamotati (uviti da bude kako papirna kesa ili džep) tako da povrće i pastrmka budu potpuno pokriveni.
U rernu zagrijanu na 220 stepeni staviti pleh na kojem je folija sa povrćem i pastrmkom. Peći 35-40 min (folija i rerna se ne otvaraju za to vrijeme) u zavisnosti od veličine pastrmke.
Kada je pečeno, na tople tanjire prebaciti foliju i tako poslužiti. Foliju ne otvarati niti je kidati, to čini svaki gost za sebe. Razlog za to je što se prilikom otvaranja folije sva aroma i mirisi od povrća, ribe, začina i bilja koji su bili zarobljeni u foliji šire i otvaraju apetit.
Nema pranja rerne, plehova niti čišćenja šporeta. Uživajte u zdravom i ukusnom obroku i ne zaboravite nazdraviti čašom dobrog bijelog vina.
Čitamo se ponovo, da zakuvamo!