Ove sedmice vam predstavljamo jelo koje će vas sigurno oduševiti - kvrguša!
Postoji li jednostavniji i lakši način od starog dobrog jela koji će nas sa prvim zalogajem vratiti u
ona neka davna vremena, poznatog mirisa koji se širio kuhinjom u vrijeme kada smo stajali na prstima da
bismo samo naslutili otkuda dolaze očaravajuće arome?
Sasvim je sigurno: kuhinja je osnova uspomena i tradicije. Dani spokoja, u koje se, puni sjete, često poželimo vratiti bar na trenutak.
U nekom davnom vremenu počinje i ova naša priča. Jelo koje se priprema od komadića piletine i smjese tijesta i začina nastalo je kao rezultat velikih potreba a malih mogućnosti. Dodavalo se svega po malo što se nađe u kući, malo mesa, malo brašna, koje jaje, mlijeko i pavlaka. Tako je nastalo jelo koje zadovoljava sladokusce kako onda tako i sada.
Ime je dobilo po karakterističnim kvrgama koje dobija od pilećeg mesa sa kostima koje se koristi u pripremi.
Kvrguša – kako otrgnuti gastronomsku tradiciju od zaborava.
Potrebne namirnice za jednu osobu:
- Pileće meso sa kostima 0,12 kg
- Brašno 0,040 kg
- Jaja 1 kom
- Mlijeko 0,5 dl
- Pavlaka 0,050 kg
- Kajmak 0,030 kg
- Ulje 0,5 dl
- Miks šumskih gljiva 0,050 kg
- Crveni luk 0,015 kg
- Bijeli luk 0,010 kg
- Majčina dušica 0,001 kg
- Svježe začinsko bilje 0,001 kg
- So, biber po potrebi
Način pripreme:
Pileće meso sa kostima (isječeno na komade ili koristiti krilo, batak, karabatak) staviti u pajc od soli,
bibera, malo ulja i majčine dušice. Ostaviti da odstoji 10-ak minuta.
Prosijati brašno, dodati so, malo bibera, 2 žumanca i mlijeko. Sve dobro izmješati da se dobije smjesa
malo gušća od smjese za palačinke. Posebno umutiti bjelance u snijeg i lagano sastaviti sa pripremljenom smjesom.
U međuvremenu na zagrijanoj masnoći u tavi lagano prepržiti komade mesa da blago porumene. Pripremljenu smjesu izliti u odgovarajući pleh, dodati meso i stavimo u zagrijanu rernu (na 200 stepeni) da se peče oko 30 minuta. Zatim od preostalih jaja i pavlake uz dodatak soli i bibera napraviti fil i preliti meso koje se peče. Sjediniti sve i zapeći u rerni još 10 minuta.
Dok se kvrguša dovršava u isto vrijeme isjeckati crveni i bijeli luk na sitne kockice, prepržiti na vreloj masnoći, dodati isjeckane gljive i dinstati uz stalno miješanje. Pred kraj dinstanja dodati so, biber i majčinu dušicu.
Kvrgušu servirati na zemljani tanjir, kao prilog servirati kajmak sa začinskim biljem i šumske gljive. Po želji, jelo servirati u plehu i bez dodatka šumskih gljiva.
Čitamo se ponovo, da zakuvamo!