• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MONDO kuhinja: Kvrguša

Autor mondo.ba

Ove sedmice vam predstavljamo jelo koje će vas sigurno oduševiti - kvrguša!

 Recept za Kvrgušu Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Postoji li jednostavniji i lakši način od starog dobrog jela koji će nas sa prvim zalogajem vratiti u
ona neka davna vremena, poznatog mirisa koji se širio kuhinjom u vrijeme kada smo stajali na prstima da
bismo samo naslutili otkuda dolaze očaravajuće arome?

Sasvim je sigurno: kuhinja je osnova uspomena i tradicije. Dani spokoja, u koje se, puni sjete, često poželimo vratiti bar na trenutak.

U nekom davnom vremenu počinje i ova naša priča. Jelo koje se priprema od komadića piletine i smjese tijesta i začina nastalo je kao rezultat velikih potreba a malih mogućnosti. Dodavalo se svega po malo što se nađe u kući, malo mesa, malo brašna, koje jaje, mlijeko i pavlaka. Tako je nastalo jelo koje zadovoljava sladokusce kako onda tako i sada.

Ime je dobilo po karakterističnim kvrgama koje dobija od pilećeg mesa sa kostima koje se koristi u pripremi.

Izvor: Predrag Tošić za mondo.ba

Kvrguša – kako otrgnuti gastronomsku tradiciju od zaborava.

Potrebne namirnice za jednu osobu:

- Pileće meso sa kostima 0,12 kg

- Brašno 0,040 kg

- Jaja 1 kom

- Mlijeko 0,5 dl

- Pavlaka 0,050 kg

- Kajmak 0,030 kg

- Ulje 0,5 dl

- Miks šumskih gljiva 0,050 kg

- Crveni luk 0,015 kg

- Bijeli luk 0,010 kg

- Majčina dušica 0,001 kg

- Svježe začinsko bilje 0,001 kg

- So, biber po potrebi

Način pripreme:

Pileće meso sa kostima (isječeno na komade ili koristiti krilo, batak, karabatak) staviti u pajc od soli,
bibera, malo ulja i majčine dušice. Ostaviti da odstoji 10-ak minuta.

Prosijati brašno, dodati so, malo bibera, 2 žumanca i mlijeko. Sve dobro izmješati da se dobije smjesa
malo gušća od smjese za palačinke. Posebno umutiti bjelance u snijeg i lagano sastaviti sa pripremljenom smjesom.

U međuvremenu na zagrijanoj masnoći u tavi lagano prepržiti komade mesa da blago porumene. Pripremljenu smjesu izliti u odgovarajući pleh, dodati meso i stavimo u zagrijanu rernu (na 200 stepeni) da se peče oko 30 minuta. Zatim od preostalih jaja i pavlake uz dodatak soli i bibera napraviti fil i preliti meso koje se peče. Sjediniti sve i zapeći u rerni još 10 minuta.

Dok se kvrguša dovršava u isto vrijeme isjeckati crveni i bijeli luk na sitne kockice, prepržiti na vreloj masnoći, dodati isjeckane gljive i dinstati uz stalno miješanje. Pred kraj dinstanja dodati so, biber i majčinu dušicu.

Kvrgušu servirati na zemljani tanjir, kao prilog servirati kajmak sa začinskim biljem i šumske gljive. Po želji, jelo servirati u plehu i bez dodatka šumskih gljiva.

Čitamo se ponovo, da zakuvamo!

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop