Sutra je Badnje veče, koje spaja Badnji dan i najradosniji pravoslavni hrišćanski praznik Božić, pa evo šta bi sve moglo da se nađe na vašoj porodičnoj trpezi.
Bogata trpeza na Badnje veče podrazumeva: riba, prebranac, salata od krompira, suva paprike punjene pirinčem i orasima, posne pite, suvo voće...
Običaji nalažu da se na Badnje veče oko stola okupi cela porodica, kao i da se tog dana ne boravi van kuće, jer se veruje da tako članovi porodice neće biti razdvojeni tokom godine.
Simboli Badnje večeri su, pored raznovrsne trpeze, slama i badnjak, koji se te večeri unose u kuću.
Badnje veče spaja Badnji dan i Božić, a u narodu vlada verovanje da je večera simbolično podsećanje na 12 apostola koji su sa Isusom Hristom bili na tajnoj večeri, pa se zato na trpezu mora izneti 12 različitih vrsta hrane i jedno glavno jelo.
Evo tri posna recepta za jela koja će sigurno obradovati vašu porodicu i vas na Badnje veče:
1. Pijani šaran
Sastojci:
- Šaran (količina zavisi od toga za koliko osoba se sprema)
- so
- belo vino
Način pripreme:
Prvo se tepsija sa uljem stavi u rernu koja je zagrejana na 200 stepeni Celzijusovih. Ribu utrljati solju i zatim je staviti na zagrejanu tepsiju, a temperaturu smanjiti na 180 stepeni.
Kada šaran počne polako da menja boju, pospite ga belim vinom (količina zavisi od vašeg ukusa), a onda nastavite povremeno da prelivate ribu sokom u kojem se prži.
Šaran je gotov kada dobije braon koricu.
Kao dodatak možete napraviti poseban preliv za šarana za koji vam treba:
- maslinovo ulje
- tri čena belog luka
- malo peršuna
- dva limuna
- trećina kašičice soli
Spojite ove sastojke u jednu posudu i prelivajte ribu kada je stavite u tanjir.
2. Rižoto s plodovima mora
Sastojci:
- pola glavice crnog luka
- jedna šargarepa
- dve šolje pirinča
- pakovanje (ili dva) morskih plodova
- biber
- so
- čaša belog vina
- peršun
Način pripreme:
U dubokom tiganju ili šerpi, propržiti crni luk i sitno seckanu šargarepu, pa zatim dodati pola šoljice vode kako bi se izdinstalo. Nakon otprilike 15 minuta dodati šolju, do dve, opranog pirinča i naliti vodom da ogrezne.
Smanjititi vatru na ringli na pet (za šporet koji ima skalu do devet), dodati so i biber, a nakon pola sata "krčkanja" pirinča, dodajte plodove mora, sitno seckan peršun i nalijte čašom belog vina.
Mešati i pustiti da se lagano skuva, uz oprez da ne zagori. Nakon 15 minuta bi trebalo da je gotov, a to ćete proveriti tako što ćete izvaditi zrno pirinča i probati ga - treba da bude celo, da se lako zagrize, ali ne da se raspada.
3. Tufahije
Sastojci:
- jabuke
- 250 grama šećera u pragu
- 300 grama mlevenih oraha
- 100 grama suvog grožđa
- 100 grama sitno seckanih oraha
- pola šake lešnika
- rum
Način pripreme:
Uzeti cele jabuke i prvo ih oprati. Zatim je potrebno da ih izdubite, odnosno, pažljivo izvadite središnji deo sa košticama. Kada to uradite, tek onda možete da ih oljuštite.
Skuvati 250 grama šećera u prahu sa šoljom vode. U vrelu smesu sipati 300 grama mlevenih oraha. Onda u to dodajte suvo grožđe, koje prethodno ostavite da malo odstoji u rumu, sitno seckane orahe i sitno seckane lešnike.
Tom smesom potom napunite jabuke.
Stavite ih u tepsiju, pa pecite u rerni na 180 stepeni Celzijusovih. Za pola sata bi trebalo da tufahije budu gotove, a to ćete znati ako se lako probadaju viljuškom.
U još jednoj šerpici istopite šećer sa vodom, pa time prelijte tufahije kada ih izvadite iz rerne (dok su još vruće) i onda ih ohladite u frižideru.
Ukoliko želite, možete dodati i šlag preko.