• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banjalučki kolač sa Zmijanjskim vezom (RECEPT)

Autor mondo.ba

Naša čitateljka Dragana Šešić Vučić poslala nam je recept za svoj originalni Banjalučki kolač, koji ukrašava motivima Zmijanjskog veza.

Za ovaj kolač potrebno nam je:

Biskvit:

- 6 jaja
- šoljica šećera
- šoljica brašna
- šoljica griza
- šoljica mljevenih oraha
- šoljica ulja
- šoljica mlijeka
- prašak za pecivo

Preliv:

- 2 šoljice šećera
- 2 šoljice vode

Za ukras:

- 2 šlag kreme od vanilije

Priprema:

Sastojke za biskvit umutiti i izliti u pleh. Peći u rerni na 200 stepeni oko 30 minuta. Povremeno provjerite da li je biskvit pečen, jer nije svačija rerna ista.

Dok se kolač peče, skuvati preliv, te ga preliti preko još vrućeg biskvita. Umutiti šlag kreme od vanilije prema uputstvu na vrećici te premazati ohlađen kolač.


Dekoracija:

Kolač se može ukrasiti šlagom ili čokoladom. Postoji više tehnika: iscrtavanje jestivim bojama po fondanu, što iziskuje dosta vremena, pogotovo kad se rade ovakvi detalji poput Zmijanjskog veza, potom tzv. piping-metoda, odnosno iscrtavanja jestivim gelom ili rojal masom.

(Autorka recepta član je Udruženja kreativaca Dragana's Garden)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop