• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gdje u Banjaluci da kupite hljeb poput bakinog?

Autor mondo.ba

Miris vrućeg bakinog hljeba oduvijek je budio toplinu svakog doma. To je najljepši miris djetinjstva, koji uvijek budi lijepa sjećanja i radovanje.

Bakini hljebovi su imali posebnost, hrskavu koru i mekoću sredine, tako da se svaki zalogaj pretvarao u med. Tajna je bila u načinu zanatskog spremanja tijesta, odnosno u kiselom tijestu.

Izrada kiselog tijesta je drevna umjetnost, koja potiče još iz doba Egipćana. Posmatrajući istoriju nastanka hljeba, to je prvo sredstvo koje se koristilo za dizanje tijesta i pripremanje hljeba umjesto kvasca.

Kiselo tijesto predstavlja startnu kulturu, količinu određenih mirkoorganizama koji podstiču vrenje tijesta i poboljšavaju ga dajući mu ljepšu aromu, ukus i dugotrajniju svježinu. Kiselo tijesto čini brašno, so i voda. Tijesto se ostavlja da odstoji određeni vremenski period, kako bi kvasci koji se nalaze u zraku i brašnu djelovali na tijesto.

Tradicionalni, bakin način pripreme hljeba, u tijestu stvara mliječnu kiselina koja obogaćuje hljeb sa ukusno-aromatskim svojstvima i svježinom. Ona mu daje punoću ukusa i teksturu koji se mogu u potpunosti osjetiti prilikom jela.

U procesu duge i spore fermentacije koja stvara kiselo tijesto, važne hranjive stvari poput željeza, cinka, magnezijuma, antioksidanasa, folne kiseline i drugih vitamina B poprimaju oblik koji naše tijelo lakše apsorbira.

Osobe sa šećernom bolesti trebaju imati na umu da pekarski proizvodi od kiselog tijesta imaju niži nivo šećera u odnosu na ostale pekarske proizvode. Osobine kiselog tijesta su: Poboljšan ukus i aroma, produžena svježina i smanjena mrvljivost, smanjenje alergijske reakcije na žitarice, Povećana raspoloživost minerala, Povećana količina prehrambenih vlakana, produžen rok trajanja, bez upotrebe poboljšivača i konzervanasa i poboljšana tekstura hljeba

ZAŠTO JE HLJEB BEZ KVASCA ISPLATIV?

Nutritivna vrijednost hljeba pravljenog sa tijestom bez kvasca je daleko veća od hljeba koji se na današnji način proizvodi. Hljeb koji se pravi od kiselog tijesta ostaje svjež nekoliko dana, sadrži dobre probitoike, uz uravnotežen odnos proteina i masnih kiselina.

Hljeb se u današnje vrijeme često povezuje sa viškom kilograma i metaboličkim problemima, ali tome se može dati na značaju samo kad su u pitanju bijele vekne hljeba sa viskim glihemijskim indeksom (GI). Kad pokušavamo da izgubimo na težini jedini ispravan put za to jeste reduciranje kalorija koje jedemo i trošenje istih kroz fizičku aktivnost.

Bitno je da smanjimo „prazne“ kalorije i da uzimamo hranu koja u sebi sadrži hranjive materije. Hljeb je zdrav izvor kalorija jer u sebi sadrži ugljene hidrate, koji su glavni izvor energije u našoj ishrani. On sadrži i proteine, dijetalna vlakana, vitamine i minerale.

Upravo su ta dijetalna vlakana ona koja utiču na osjećaj sitosti. Ljubav i poštovanje prema zanatskom hljebu je razlog zašto smo započeli našu pekarsku priču prije 21 godinu. Iz istog razloga javila se i potreba da se vratimo prirodi i tradicionalnom načinu pripreme hljeba. Stvorili smo liniju “100 % prirodno”, unutar koje Manja donosi proizvode koji su napravljeni bez aditiva i poboljšivača.

Prvi proizvodi iz te linije koje možete pronaći u prodaji su hljebovi bez aditiva, tri različita okusa:

1. Hljeb sa pšeničnim klicama spelte

2. Hljeb sa sjemenkama

3. Pšenično ražev hljeb.

Da li ste znali da pšenične klice spelte sadrže više od 25 odsto bjelančevina, znatno više esencijalnih amino kiselina, veći sadržaj minerala B1, B2, B6 kao i vitamina E i gvožđa u odnosu na običnu pšenicu? Spelta je bogata vlaknima, utiče na varenje i stimulaciju crijeva, daje vam energiju i eliminiše toksine iz organizma.

SAVJET

Hljeb koji u sebi sadrže integralno brašno ne bi trebali da siječete dok je topao. Od noža će se slijepiti unutrašnjost i izgledaće kao da su živi, iako nisu. Dajte mu vremena da se ohladi i da izbaci “paru” iz sebe. Preporučuje se držanje u papirnoj vrećici, umjesto u pvc ambalaži. Uživajte u punoći ukusa i aromi, sa produženom svježinom trajanja. Započnite dan sa osmijehom na licu.

Hljeb sa sjemenkama u sebi krije sjemenke lana, prosa, kamuta, ječma i pšenice. Ova kombinacija sjemenki utiče da hljeb pored divnog mirisa i ukusa, utiče okrepljujuće na organizam i pomaže u vraćanju snage prilikom fizičkih i psihičkih napora, kojih je sve više pod uticajem tempa današnjeg života.

Da li ste znali da orasi sadrže dvostruko više antioksidanasa u poređenju sa drugim orašastim plodovima, da predstavljaju hranu za mozak zbog visoke količine omega 3 masnih kiselina, otklanjaju stres, štite od srčanih bolesti, zbog sadržaja cinka pozitivno utiču na izgled kože i regulišu insulin u krvi?

Sasvim dovoljno razloga da svratite u Manju i uzmete vaše parče hljeba sa orasima koji je rađen po starim recepturama i bez korištenja aditiva.

Za one koji ostaju vjerni tradicionalnom, isprobanom ukusu hljeba, tu je pšenično ražev hljeb. Savršeno paše uz sve vrste jela, a zahvaljujući raži bogat je mineralnim sastojcima kao što su kalij, fosfor, magnezij, željezo, vitamini grupe B i vitamin E.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop