• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jednostavan trik da svaki doručak bude ukusniji

Autor mondo.rs

Nauka kaže - sve je u obliku... Novo istraživanje kaže da oblik posuđa u znatnoj meri utiče na naš doživljaj ukusa hrane.

  Rezultati novog istraživanja pokazali su da je najefikasniji način da vaš pospani mozak ujutru uspe da "shvati" da ga hranite i da na tome bude "zahvalan" da doručak jedete iz četvrtastih činija i to stojeći.

Tokom eksperimenta sprovedenog na Oksfordu, u kojem je učestvovalo 78 žena starosti između 18 i 65 godina, ispitanice su bile podeljene u dve grupe. Prvoj grupi, žitarice su bile servirane u uobičajenim okruglim činijicama, a druga grupa jela je iz četvrtastih, prenosi britanski "Metro".

"Ispitanice koje su jele iz okruglih činijica bile su manje zadovoljne obrokom od onih kojima je on služen u četvrtastim činijama. Takođe, one su obrok ocenjivale i kao hranljiviji od ovih iz druge grupe", kaže dr Dženifer Njuson koja je bila šef istraživačkog tima.

"Ovaj eksperiment potvrđuje tezu da mi 'jedemo i očima', odnosno da je za ukupni doživljaj kvaliteta hrane i zadovoljstva obrokom veoma važno i to kako je on serviran", objašnjava ona.

Istraživanje je, takođe, pokazalo i da smo obrokom zadovoljniji ako ga jedemo stojeći. Naučnici kažu da je stvar u tome da naš mozak tako ima utisak da ne nutritivna vrednost namirnica koje jedemo viša.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop