Nauka kaže - sve je u obliku... Novo istraživanje kaže da oblik posuđa u znatnoj meri utiče na naš doživljaj ukusa hrane.
Rezultati novog istraživanja pokazali su da je najefikasniji način da vaš pospani mozak ujutru uspe da "shvati" da ga hranite i da na tome bude "zahvalan" da doručak jedete iz četvrtastih činija i to stojeći.
Tokom eksperimenta sprovedenog na Oksfordu, u kojem je učestvovalo 78 žena starosti između 18 i 65 godina, ispitanice su bile podeljene u dve grupe. Prvoj grupi, žitarice su bile servirane u uobičajenim okruglim činijicama, a druga grupa jela je iz četvrtastih, prenosi britanski "Metro".
"Ispitanice koje su jele iz okruglih činijica bile su manje zadovoljne obrokom od onih kojima je on služen u četvrtastim činijama. Takođe, one su obrok ocenjivale i kao hranljiviji od ovih iz druge grupe", kaže dr Dženifer Njuson koja je bila šef istraživačkog tima.
"Ovaj eksperiment potvrđuje tezu da mi 'jedemo i očima', odnosno da je za ukupni doživljaj kvaliteta hrane i zadovoljstva obrokom veoma važno i to kako je on serviran", objašnjava ona.
Istraživanje je, takođe, pokazalo i da smo obrokom zadovoljniji ako ga jedemo stojeći. Naučnici kažu da je stvar u tome da naš mozak tako ima utisak da ne nutritivna vrednost namirnica koje jedemo viša.