Evo šta kažu stručnjaci, ima li smisla da izbacite žumanca iz "kombinacije".
Pre nego što su avokado i akai bobice ušli u modu među pobornicima zdrave ishrane, jedno vreme "hit" je bio omlet od belanaca.
Ali, da li je prvi obrok u toku dana stvarno zdraviji ako žumanca izbacimo iz igre? Pa, ne baš...
Dijetetičarka iz Australije Lindi Koen jedna je od mnogih stručnjaka koji ističi važnost korišćenja celovitih jaja u ishrani.
Stvar je u tome što se većina korisnih nutrijenata koje jaje sadrži nalazi upravo u žumancetu.
"Žumance je odličan izvor zdravih masti kao što su omega-3 nezasićene masne kiseline, ali i vitamina A, D, E i K", kaže Koenova za "Dejli mejl".
"Ovi nutrijenti su jako važni za zdravu kožu, kosu, dobar imunitet i zdravlje srca."
Koenova kaže da su omleti od belanaca postali popularni u vreme kad je u modi bila ishrana sa niskim udelom masnoća.
Ali, naučna istraživanja dokazala su da je teorija o tome da žumanca podižu holesterol samo mit. Rezultati novih studija pokazali su da holesterol iz žumanaca ima vrlo malo uticaja na nivo holesterola u krvi.
"Dokazano je da holesterol iz jaja nije štetan po zdravlje ukoliko se jaja konzumiraju u razumnim količinama", objašnjava Koenova.
Studija objavljena 2016. u Američkom žurnalu kliničke ishrane navodi da su rezultati istraživanja u kojem je učestvovalo više od 1.000 Finaca srednjih godina koji su u proseku jeli jedno jaje dnevno dokazali da konzumiranje jaja na dnevnom nivou ne povećava rizik od koronarnih bolesti, sve dok je količina ograničena na jedno do dva jaja u toku dana.
Omlet od belanaca je dobar izvor proteina i ima jako malo kalorija, ali neophodni vitamini, minerali i zdrave masti su izgubljene ako ne koristite i žumance.
Jedno ili dva jaja za doručak su dakle savršeno zdrav izbor.
"Kombinujte jaja sa pečurkama, spanaćem i kriškom tosta od žitarica celovitog zrna i dobićete odlično izbalansiran obrok za početak dana, koji će vas zasititi na duže vreme", savetuje Koenova.