Šta god radili, nemojte ga kuvati.
Prokelj ima lošu reputaciju.
Vjerovali ili ne, ima ljudi koji vuku tolike traume iz djetinjstva, jer su ih tjerali da jedu kuvani prokelj (koji smrdi na prljave čarape, sticajem okolnosti, uvijek tako smrdi kad ga kuvate), da su se zakleli da njihova djeca jednog dana neće znati ni da postoji prokelj.
Ali, nije prokelj kriv. U stvari, kad su pripremljene na pravi način, ove kompaktne, lisnate loptice mogu da budu i vrlo ukusne. Obratite pažnju: pripremljen na pravi način!
Ako ste prokelj jeli samo kuvan, ili pripremljen na pari, lako je moguće da ne možete očima da ga vidite. Ipak, šteta je da ovo zdravo povrće izbacite iz upotrebe. Evo nekoliko korisnih savjeta koji vam mogu pomoći da prokelj konačno pripremite tako da bude ne samo jestiv, već i lijepog ukusa.
Uvijek kupite svjež prokelj
Prokelj u frižideru može da "preživi" desetak dana, tako da ima smisla da uvijek kupujete svjež. Obratite pažnju na izgled, "glavičice" treba da budu kompaktne, čvrste i "žive" zelene boje. Sitniji prokelj je slađi, krupniji nešto gorči i ima ukus sličan kupusu.
Izmasirajte ga
Ako planirate da prokelj jedete svjež, u salati recimo, prvo ga "izmasirajte" uljem. Ozbiljno. To će omekšati listiće na isti način kao kuvanje, ali će oni ostati ukusniji.
Pecite ga
Ovo je vjerovatno najlakši i najbolji način da spremite prokelj. Prvo odsjecite onaj zadebljali dio na dnu svake glavice, skinite nekoliko listića spolja, pošto su oni obično tvrđi, a zatim glavice presjecite na pola. Stavite ih u tepsiju, prelijte maslinovim uljem, posolite, pobiberite i pecite ih u rerni zagrijanoj na 200 stepeni dok ne porumene (najmanje 15 minuta).
Tako će biti "krckavi" spolja, meki iznutra i promjeniće mišljenje svih onih kojima je muka ako samo pomisle na prokelj.
Nemojte ga kuvati
Nikad. Stvarno nikad. Em će biti odvratnog ukusa, em će vam se grozan smrad uvući u svaku poru, u stan i u vaše sjećanje. Ne kuvajte prokelj.
A sad, kad smo to raščistili, evo jednog stvarno dobrog recepta koji uključuje i prokelj:
Karbonara sa slaninom, jajima i prokeljom (za 4 osobe)
Sastojci:
12 šnita slanine isjeckane na kockice
2 šolje prokelja, grubo nasjeckanog
1/2 kašičice bibra
4 čena bijelog luka, zgnječena
oko 250 grama tjestenine
3 krupnija jaja
1 1/2 šolja svježe narendanog parmezana
Priprema:
Veći i dublji tiganj zagrijte na srednju temperaturu i dodajte kockice slanine. Pržite dok ne postane "krckava". U isto vrijeme, skuvajte tjesteninu u drugoj šerpi.
Kad se ispeče, slaninu izvadite i stavite na papirni ubrus, tako da se oslobodi viška masnoće. Polovinu masti koja je preostala od slanine odvojite, iskoristićete je kasnije.
Dodajte prokelj u tiganj, začinite biberom i propržite 6 do 8 minuta, povremeno miješajući, a zatim dodajte bijeli luk i propržite još minut.
Zatim izvadite prokelj iz tiganja, stavite ga u činiju.
Jaja i izrendani parmezan promiješajte tako da dobijete ujednačenu smjesu. Zatim u tiganj vratite onu masnoću koju ste odvojili, sipajte tjesteninu i dobro promješajte. Tiganj pomjerite sa šporeta, dodajte smjesu jaja i parmezana i mješajte brzo i ujednačeno tri, četiri minuta, tako da dobijete kremasti sos. Dodajte slaninicu i prokelj.
Pospite rendanim parmezanom i uživajte.