Zovu je Hipokratova čorba.
Ova čorba se lako pravi, a kažu da pomaže u prevenciji i liječenju mnogih bolesti. Takođe, jača imunitet i čisti naše bubrege.
Navodno, recept potiče od starogrčkog ljekara Hipokrata, ali je za popularnost ove čorbe zaslužan njemački ljekar Maks Gerson, koji je 1932. godine osmislio program ishrane pod nazivom "Gersonova terapija", u koji je uključena i Hipokratova čorba.
Osim tog jela, Gerson je svojim pacijentima prepisivao i svježe sokove od šargarepe, jabuke i kupusa.
Hipokratova čorba se može konzumirati jednom dnevno, ali je Gerson smatrao da to nije dovoljno, i njegovi pacijenti su ovaj obrok imali dva puta u toku dana, sve do prvih pozitivnih rezultata.
Takođe, da bi čorba imala najbolji efekat na ljudsko zdravlje, važno je da se sprema na što slabijoj temperaturi, u vrlo malo vode. Posuda u kojoj se kuva ne smije da bude od aluminijuma i mora biti poklopljena.
I dodaci su važni, zato tu nije dozvoljeno improvizovanje.
Koristite samo neki od sljedećih začina: lovor, korijander, kapar, kim, kim, komorač, muškatni oraščić, ruzmarin, šafran, kadulja, estragon i timijan, bijeli i crni luk, kao i peršun.
POTREBNO:
- celer srednje veličine (korijen, ne lišće)
- peršun srednje veličine (korijen)
- dvije glavice luka (srednje veličine)
- tri praziluka (srednje veličine)
- bijeli luk (količina po želji)
- kašika peršunovog lista
- 500 grama paradajza
- 500 grama krompira
PRIPREMA:
Svo povrće (osim bijelog luka i začina) operite i isjeckajte ili izrendajte. Stavite u dublji lonac i nalijte vodom, da tek ogrezne.
Kada voda provri, smanjite ringlu i kuvajte sat i po, dok svo povrće ne bude meko. Zatim dodajte bijeli lik i začine po želji i kuvajte još pet minuta.
Čorbu možete i da propasirate, ako tako više volite, ali to nije obavezno.
Ako kuvate za dva dnevna obroka, ili za dva dana, čorbu držite u frižideru, nemojte da je grijete pred sljedeće serviranje.
Još super recepata pogledajte u: