Evo kako da spremite brokoli tako da iz ovog povrća izvučete najbolje.
Brokoli je vrlo zdravo (i ne naročito ukusno, istini za volju) povrće. Dobar je za vid, štiti od artritisa, usporava širenje raka dojke, a dobra je prevencija i protiv bolesti srca i krvnih sudova.
Ovako pozitivan uticaj na zdravlje naučnici pripisuju sulforafanu, jedinjenja koje nastaje kad brokoli zagrizete, odsečete ili otkinete komad, i koje pomaže u borbi sa različitim bolestima.
Ali, ako prekuvate brokoli, ništa od toga... Svi pozitivni efekti sulforafana nestaju nakon par minuta kuvanja.
Nova kineska studija pokazala je da se "najbolje od brokolija" izvlači ako ga istinite na komadiće od bukvalno dva milimetra, zatim ih ostavite oko sat i po vremena da se poveća nivo sulforafana, a onda nakratko prokuvate ili propržite, prenosi "Dejli mejl".
Eto, ako ćete već da se žrtvujete i zdravlja radi da jedete brokoli, bar da iskorsitite sve što vam pruža...