Ko ne voli jesti špagete s bolonjeze sosom? Ipak, većina amaterskih kuvara (a i pokoji profesionalac) pravi "početničke" greške kad ga priprema. Otkrijte gdje griješite...
1. Široki rezanci, a ne špageti
Pasta bolonjeze vjerovatno je najpopularnije italijansko jelo od tjestenine na svijetu. I dok većina svijeta sočni sos od paradajza i mljevenog mesa preliva preko špageta, u Bolonji, odakle potiče recept, svi koriste tagliatelle, odnosno vrstu širokih rezanaca. Na taj način umak bolje upije sastojke i nudi vam posve novo gastronomsko iskustvo.
2. Potop tjestenine
Italijani vjeruju da je tjestenina kraljica jela, a sos tek ukras na njenoj kruni. Drugim riječima, ovo jelo ne biste trebali "potopiti" litrom sosa, već rezance nježno "razmočiti" paradajzom, mesom i drugim sastojcima.
3. Kreativne namirnice
Pravi bolonjeze sos kuva se otprilike sat i po na umjerenoj temperaturi i sadrži tačan popis namirnica. Ne, ne smijete kombinovati stvari koje imate trenutno u frižideru i zvati to bolonjeze.
4. Crveni i bijeli luk se dinstaju na maslinovom ulju i s komadićima pancete, a obavezno mu se dodaju i komadići celera i mrkve... Za sos se koristi mljevena govedina (nikako svinjetina ili ćuretina), a meso se obavezno podlijeva crnim vinom te nasjeckanim pelatima.
5. Sos se kod posluživanja dodatno "začini" parmezanom koji ste samostalno naribali, a ne istresli lažne mrvice iz vrećice, piše Punkufer.