Ako se smatrate ljubiteljem supa, ili ako jednostavno ne možete zamisliti ručak bez dobre supe, tad će vas oduševiti i krem supa od cvekle i krompira.
POTREBNO:
2 manje cvekle
1 luk
1 krompir
1,5 l vode ili temeljca
so, biber
2 kašike kisele pavlake
1 kašika oštrog brašna
PRIPREMA:
Cveklu ogulite i narežite što sitnije ili naribajte. Ako komadi budu veliki, dugo će joj trebati da se skuva.
Na malo ulja pržite sitno sjeckani luk. Dodajte mu nakon par minuta brašno, promiješajte pa zalijte vodom. Promiješajte pa dodajte usitnjenu cveklu i krompir. Začinite po želji, solju i biberom pa kuhajte na laganoj vatri dok povrće ne omekša. Za krem supe je tipično da se kada zavriju gore stvori pjenica, pa pazite da vam ne iskipi, piše recipeci.com.
Kada povrće omekša usitnite sve skupa štapnim mikserom. Dodajte i kiselu pavlaku, probajte i eventualno popravite ukus. Ako primjetite da je supa pregusta, dodajte još malo vode i kratko prokuhajte.
Krem supa od cvekle i krompira može se poslužiti odmah, sa krutonima od hljeba ili bez njih. U svakom slučaju prijatno!