Kako se pravi tofu, zašto je ova namirnica zdrava i kako da ga spremite tako da bude i ukusan...
Oni koji ne jedu meso imaju mnogo alternativa na raspolaganju. A među tim alternativama, tofu je jedna od najčešćih. Prilično je uobičajen na meniju restorana, a više nije rijetkost ni na policama supermarketa.
Za neupućene, doduše, tofu na prvi pogled djeluje kao nedefinisana masa sumnjivog porijekla, a prati ga i prilično nefer reputacija "nejestivog" proizvoda.
Ali, ako je pripremljen na pravi način, može biti i vrlo ukusan, osim što je prilično zdrav.
Tofu je sir od soje, koji nastaje zgrušavanjem proteina soje.
Priprema tofua počinje mljevenjem sirovih zrna soje, koja se onda miješaju s vodom i prokuvavaju da bi se dobilo sojino mlijeko. Smjesa se procijedi, a u nju se zatim dodaju aditivi (najčešće magnezijum hlorid ili kalcijum-sulfat) koji izazivaju "sirenje". Kranji proizvod je - tofu.
Tofu praktično ne sadrži masnoće i ima vrlo malo kalorija, ali je odličan izvor proteina. I "nikakvog" ukusa, sam po sebi.
Kako da tofu učinite "jestivim"? Najjednostavniji način je da ga pečete.
Pečeni tofu
Da bi bio sočniji, tofu prije pečenja možete nakratko prokuvati u vodi u koju ste dodali začine koje volite, ili ga marinirati nekoliko sati u mješavini ulja i začina po vašem izboru.
Zatim tanke kriške tofua složite na blago podmazan pleh i pecite dvadesetak minuta u rerni na 180 stepeni. Prije pečenja, za intenzivniji ukus, možete ga premazati senfom ili preliti sosom koji volite.