Isprobajte ovaj lak, pravi zimski recept.
Kuća će vam mirisati na ljubav i zimu.
Sastojci:
Šolja krupnije naseckanih orašastih plodova: lešnika, oraha, badema
¾ šolje integralnog brašna za peciva
¾ šolje višenamenskog brašna
½ šolje šećera
½ kašičice soli
60 grama putera, iseckanog na sitne kockice
Jedno veće jaje
Dve kašike ulja
Jedna kašičica ekstrakta vanile
¼ kašičice ekstrakta badema
6 šolja jabuka, oljuštenih i iseckanih
½ šolje ceđene pomorandže
½ šolje šećera
¼ šolje gustina
Jedna i po kašičica cimeta
Jedna kašičica ekstrakta vanile
Priprema:
Za koru: ¾ šolje orašastih plodova, integralno i višenamensko brašno, šećer i so ubacite u blender i blendirajte dok orašasti plodovi ne budu fino samleveni. Dodajte puter, i mutite dok ne dobijete ujednačenu smesu.
Jaje, ulje, kašičicu ekstrakta vanile i kašičicu ekstrakta badema sipajte u manju činiju. Promešajte i polako dodajte u blender. Blendirajte dok smesa ne počne da se sjedinjuje. Zatim odvojite pola šolje ove mešavine, i u činiji je pomešajte sa preostalom četvrtinom krupnije seckanih orašastih plodova.
To ostavite sa strane za preliv.
Rernu zagrejte na 200 stepeni, a u pleh stavite papir za pečenje i malo nauljite.
Da biste pripremili voćni nadev, 4 šolje jabuka, sok od pomorandže, šećer i gustin pomešajte u većoj šerpi. Na srednjoj temperaturi, mešajte konstantno, dok ne dobijete gustu smesu, znači oko 4 ili 5 minuta.
Zatim dodajte preostale dve šolje jabuka, cimet i jednu kašičicu ekstrakta valine.
Testo stavite u pripremljen pleh, raširite ravnomerno i snažno ga pritisnite tako da formira koru. Zatim voćni fil rasporedite preko kore, i prekrijte ga preostalom polovinom mešavine.
Pecite oko 12 minuta, zatim smanjite temperaturu na 180 stepeni, i pecite dok i korica i voćni nadev ne porumene, 25 do 30 minuta.
Pre nego što ga isečete, sačekajte da se kolač dobro ohladi, najmanje sat i po vremena.
Imate li vi neki dobar "zimski" recept sa jabukama?