Piletina i krompir će uz ovaj recept postati još ukusniji.
Gotovo da nema osobe koja ne voli piletinu i krompir, a ako ih spremite na ovaj način, biće još ukusniji.
Sastojci:
Četiri pileća bataka
So po ukusu
Biber po ukusu
Četiri čena bijelog luka
Pola kašičice kurkume
Pola kašičice mljevene paprike
Tri kašike sosa od paradajza
Iscijeđen sok iz jednog limuna plus kašika limunovog soka (odvojeno)
Četiri veća krompira, isječena na kocke
Kašika maslinovog ulja
Pola kašičice peršuna
150 grama grčkog jogurta
Kašičica meda
Malo mirođije, po ukusu
Jedan praziluk, isječen na kolutiće
Rendana kora jednog limuna
Priprema:
Najprije marinirajte pileće batake: stavite piletinu u veću posudu, dodajte so, biber, bijeli luk, kurkumu, mljevenu papriku, sos od paradajza i sok od cijelog limuna. Izmiješajte i okrećite piletinu kako bi sa svih strana bila uvaljana u sos. Prekrijte samoljepljivom folijom i ostavite u frižideru oko pola sata.
Zagrijte rernu na 220 stepeni.
Na polovinu pleha na koji ste stavili papir za pečenje poređajte krompir i prelijte maslinovim uljem, pa odozgo stavite malo soli, bibera i peršuna, a zatim rukama izmiješajte krompir da bi bio jednako začinjen sa svih strana. Na drugu polovinu pleha poređajte mariniranu piletinu.
Pecite u rerni oko pola sata.
U međuvremenu, pripremite sos. U manju posudu pomiješajte grčki jogurt, so, biber, peršun, med, mirođiju i kašiku limunovog soka. Dobro izmiješajte, pa odložite sa strane.
Izvadite pleh iz rerne, okrenite krompir, odozgo poređajte praziluk i narendanu koru limuna. Vratite u rernu i pecite još oko 20 minuta ili dok piletina ne dobije zlatno-braon koricu, a krompir ne bude mekan i blago hrskav.
Poslužite jelo tako što ćete na tanjir staviti krompir, pa odozgo piletinu i prelijte sosom.