Danas možete da kupite gotove štrudle i u pekari ili samoposluzi, ali… nije to to. Evo recepta za domaću štrudlu s makom.
Malo se potrudite, kuća zamiriše na vanilin šećer i sve odjednom postane kako treba. Evo recepta za domaću štrudlu s makom i orasima.
Sastojci:
750 mililitara mleka i još 250 mililitara, odvojeno
80 grama putera
Tri žumanceta
Paketić kvasca
Oko kiligram i po brašna
450 grama mlevenog maka
Pola kašičice soli
Šećera po ukusu
Dve kašike suvog grožđa (ako volite)
100 grama šećera u prahu
Vanilin-šećer
* Ako ne volite mak, možete ga zameniti mlevenim orasima u istoj količini.
Priprema:
Kvasac razmutite u malo mlakog mleka, dodajte pola kašike šećera i malo brašna, i ostavite na toplom da nadođe.
U većoj činiji dva žumanca umutite sa kašikom šećera, dodajte puter na sobnoj temperaturi (ali otprilike jednu kašiku ostavite za nadev), malo soli, nadošao kvasac i 750 mililitara mlakog mleka.
Polako sipajte brašno, miksirajući sve vreme (upotrebite žice za testo), a kad dobijete ujednačenu smesu (tako da žice miksera "zapinju"), nastavite da mesite testo rukom, sve dok ne prestane da se lepi.
Pokrijte ga i ostavite na toplom da naraste.
U međuvremenu, stavite puter koji ste ranije odvojili u šerpu, zagrejte ga, pa dodajte mleveni mak, i preostalih 250 mililitara mleka i dobro promešajte, a zatim kuvajte dok mak ne omekša. Ako tečnost ispari, dodajte vode. Pošećerite po ukusu.
Testo podelite na četiri dela, razvucite u kore debele oko centimetar i po, pa ih filujte makom i pospite suvim grožđem.
Savijte štrudlu, stavite u pleh u koji ste stavili papir za pečenje, i premažite mućenim žumancetom, pa ostavite još pola sata, da nadođe.
Pecite u rerni na srednjoj temperaturi dok ne porumeni. Pečenu štrudlu izvadite, umotajte u čistu krpu da malo omekša, a kad se ohladi, pospite šećerom u prahu u koji ste dodali vanilin-šećer.