Osvežavajući ukus za sve one koji vole slatko-kiselu kombinaciju!
Kolač sa ukusom sprema se prilično lako, a ukupno sa pečenjem će vam za to trebati nešto više od sat vremena.
Sastojci:
Ulje, za podmazivanje
150 grama putera, iseckanog na listiće
Dve šolje brašna
Četvrtina šolje smeđeg šećera
Pola šolje šećera u prahu, plus za posipanje odozgo
Četvrtina kašičice soli
Za fil:
Četiri jaja plus dva žumanceta
Dve šolje šećera
Trećina šolje brašna
Kašičica rendane limunove kore
Šolja sveže ceđenog limunovog soka (od oko osam limunova)
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Podmažite pleh ulje i oivičite ga folijom, tako da folija prelazi preko ivica pleha za oko tri centimetra. Nauljite i foliju uljem.
U posudi umutite puter, pa dodajte brašno, smeđi i šećer u prahu i dobro mešajte dok se testo ne sjedini, oko jednog minuta. Zatim ga sipajte u plah i prstima rasporedite ravnomerno po dnu pleha i oko centimetar sa strane, ka zidovima pleha. Pecite dok ne dobije zlatnu boju, oko 25 minuta.
U međuvremenu, pravite fil. Umutite cela jaja plus dva žumanca, šećer i brašno. Zatim dodajte rendanu limunovu koru i sok od limuna. Izvadite koru iz rerne i smanjite temperaturu na 150 stepeni. Nalijte fil preko kore dok je još uvek topla i vratite u rernu. Pecite oko 30 do 35 minuta.
Ostavite kolač da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim ga stavite u frižider na najmanje dva sata. Izvadite iz pleha držeći za ivice folije. Pospite šećerom u prahu i poslužite kolač.