Pripremite kod kuće tradicionalnu tursku pogaču!
Veoma je ukusna, ali znajte da je potrebno vreme da se spremi – najviše zbog toga što testo mora da stoji kako bi naraslo.
Sastojci:
500 grama prosejanog brašna
Kašičica suvog kvasca
"Brza" pogača sa jogurtomKašičica šećera
375 mililitara mlake vode
Maslinovo ulje za podmazivanje
Dve kašičice susama
Kašičica semenki komorača
Jedno žumance
Kašika maslinovog ulja
Priprema:
Pomešajte brašno, kvasac, šećer i so. U sredini napravite udubljenje, pa sipajte vodu, a zatim prvo sve dobro izmešajte varjačom, pa onda mesite rukama.
Prebacite testo na pobrašnjenu površinu i mesite dok ne postane glatko i elastično. Pleh podmažite uljem, stavite testo, pa ga zatim odozgo premažite uljem. Prekrijte i ostavite da odstoji sat-sat i po.
Zagrejte rernu na 230 stepeni, a testo prebacite na pobrašnjenu površinu i podelite ga na dva dela. Rukama ga blago spljoštite, pa testo prebacite na dva odvojena papira za pečenje na koja ste stavili malo brašna. Ostavite da odstoji 15 minuta.
Ruke umočite u brašno, pa zatim ove dve polovine testa razvucite u pravougaoni oblik. Opet ga ostavite na papiru za pečenje sa malo brašna, oko deset minuta. U međuvremenu, u manjoj posudi pomešajte susam i semenke komorača.
Umutite žumance i ulje u posudi, pa time premažite oba dela testa. Umočite prste u brašno pa na testu napravite blaga udubljenja, a onda odozgo pospite semenke, pa testa smestite u dva odvojena pleha. Pecite svaki 8-10 minuta ili dok ne dobije zlatnu boju.
Imate li vi neki dobar recept? Pišite nam u komentarima!