• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svjetlucavi kolačići po receptu "Deneris Targerijan" FOTO

Autor mondo.rs

Junakinja planetarno popularne serije "Igra prestola" kaže da uživa u kuvanju...

 Svjetlucavi kolačići po receptu "Deneris Targerijan" FOTO Izvor: MONDO/screenshot

Britanska glumica Emijlija Klark, poznata širom svijeta po ulozi kalisi, odnosno Deneris Targerijan u planetarno polularnoj seriji "Igra prestola", voli da kuva, a nerijetko recepte dijeli sa prijateljima i pratiocima na društvenim mrežama.

Bez obzira da li smo u karantinu ili ne, Emilija uživa pripremanju slatkih poslastica, a na Instagramu je objavila svoj recept za svjetlucave kolačiće.

Evo kako da ih pripremite...

Sastojci:

120 g crne čokolade sa 70% kakaoa

85 g neslanog putera

180 g smeđeg šećera

2 velika jajeta

180 g običnog brašna

3/4 kašike praška za pecivo

3/4 kašike sode bikarbone

Prstohvat soli

250 ml mlijeka

1 kašičica ekstrakta vanile

Preliv:

3 bjelanca

3/4 šolje šećera

prstohvat soli

1/3 šolje vode

1/2 kašičice vanilinog ekstrakta

maršmelou

Priprema:

Zagrijte rernu na 170 stepeni. Otopite čokoladu, pazeći da ne zagori, pa stavite sa strane da se malo ohladi. Žumanca odvojite od bjelanaca. Puter i šećer sjedinite mikserom, pa u tu smjesu dodajte prethodno umućena žumanca. Dodajte zatim i otopljenu čokoladu u smjesu i dobro izmiješajte. Nakon toga, u drugoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbodu i so, a u posebnoj činijici pomiješajte mlijeko i vanilu. Prvo u smjesu sa čokoladom dodajte mješavinu brašna i ostalih sastojaka, pa zatim i mješavinu mlijeka i vanile. Sada je najbitnije da sve to dobro sjedinite. Na kraju kašikom dodajte umućena bjelanca, ali kod ovog koraka ne treba da miješate smjesu.

Napunite korpice za mafine do dvije trećine, pa ih stavite u rernu i pecite 20-25 minuta.

Preliv: U šerpu sa ključalom vodom, pomiješajte bjelanca, šećer, so i vodu. Kuvajte na srednjoj temperaturi, uz neprestano miješanje, dok se šećer ne otopi (2 do 3 minuta). Nakon toga, mutite mikserom oko tri minuta; smanjite brzinu na malu, dodajte ekstrakt vanile i nastavite da mutite dok se sve ne sjedini. Ukrastite mafine ovim prelivom i jednim maršmelouom na svaki kolačić.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop