• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Našli glavu francuskog kralja Anrija IV

Francuski istraživači su potvrdili autentičnost balzamovane glave jednog od najpoznatijih francuskih kraljeva koji je ubijen 1610. u 57. godini.

 Našli glavu francuskog kralja Anrija IV Izvor: MONDO

Glava, čiji se trag izgubio tokom Francuske revolucije 1793, pronađena je kod privatnog kolekcionara, objavljeno je u Britanskom medicinskom časopisu (BMJ).

"Glava Anrija IV je u vrlo dobrom stanju, ima kosu i ostatke brade. Poprimila je malo žućkastu boju, oči su napola sklopljene, a usta otvorena", navodi se u članku BMJ.

Identifikovana je zahvaljujući nekoliko znakova, vidljivih na njegovim portretima kao što su tamna lezija iznad desne nosnice, rupica od minđuše u desnoj ušnoj resici i ožiljak od povrede koja mu je iznad usta nanijeta prilikom pokušaja ubistva 1594.

Francuski naučnici su, takođe, izveli i digitalnu facijalnu rekonstrukciju i obavili kompjuterske tomografske snimke koji su potvrdili istovjetnost lobanje sa svim poznatim kraljevim portretima kao i sa njegovom posmrtnom gipsanom maskom.

"Slučaj je tretiran sa istim nivoom ozbiljnosti kao da je riječ o nedavnom forenzičnom slučaju", kazao je vođa istraživačkog tima Filip Šarlije, patolog sa Univerzitetske bolnice Poankare u Garšu koji je zajedno sa 19 kolega sproveo analize.

Istraživači nisu mogli da potvrde svoje nalaze testovima DNK, ali su analizom ugljenika dokazali da je glava iz XVII vijeka i da su prilikom njenog balzamovanja korišćene tehnike iz tog doba.

Anri IV (1553-1610), osnivač burbonske dinastije i deda Luja XIV, jedan je od omiljenih francuskih vladara. Najznačajniji akt njegove vladavine je Nantski edikt iz 1598, kojim je zagarantovana sloboda vjeroispovijesti za protestante, čime je okončan period vjerskih ratova.

Ubio ga je katolički fanatik Fransoa Ravajak 14. maja 1610. u Parizu.

Glava Anrija IV je nestala nakon što su 1793. francuski revolucionari oskrnavili njegov grob u bazilici San Deni, nadomak Pariza. Od tada je bila u posjedu raznih privatnih kolekcionara.

Njeno otkriće poklopilo se sa proslavom 400-godišnjice od smrti Anrija IV. Iduće godine, glava će ponovo biti sahranjena uz državne počasti u bazilici San Deni pored ostalih francuskih kraljeva i kraljica.

(Tanjug/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop