• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šindlerova lista na aukciji

Sud u Njujorku dozvolio je jednom kolekcionaru rijetkih istorijskih spisa da na prodaju stavi originalnu kopiju Šindlerove liste.

 Šindlerova lista na aukciji Izvor: MONDO

Dokument od 13 strana sa 801 imenom jedna je od nekoliko originalnih kopija liste koju je sastavio njemački industrijalac Oskar Šindler u nastojanju da spase više od hiljadu svojih radnika Jevreja od sigurne smrti u nacističkim logorima, piše londonski "Telegraf".

Odlukom suda podignuta je privremena zabrana na prodaju liste koju je pokušao da spriječi jedan od nasljednika Šindlerove udovice.

Vlasnik liste Geri Zimet kaže da je to poslednja kopija čuvenog dokumenta koja se nalazi u privatnom vlasništvu. Po njegovim riječima postojalo je sedam kopija, a do sada se znalo da su sačuvane samo četiri. Jedna se nalazi u američkom Muzeju holokausta, druga u njemačkom Saveznom arhivu, a preostale dvije u muzeju Jad Vašem u Izraelu.

Poslednja znana kopija ove liste, koja je poslužila kao inspiracija za roman "Šindlerova lista" Tomasa Kenelija i istoimeni film Stivena Spilberga, procijenjena je na više od dva miliona dolara.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop