• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Petar Kočić" izdaje prvu knjigu za 2011.

Kao prvu knjigu na svijetu u 2011. godini Zadužbina "Petar Kočić" objavljuje "Izabrane pripovijetke i Jazavac pred sudom" Petra Kočića.

 "Petar Kočić" izdaje prvu knjigu za 2011. Izvor: MONDO

Antonu Kasipoviću, ministru prosvjete i kulture RS, u četvrtak je uručena prva knjiga na svijetu koju je, prema planu za 2011. godinu, objavila izdavačka kuća Zadužbina "Petar Kočić" Banjaluka - Beograd.

Ove godine kao prvu knjigu na svijetu u 2011. godini Zadužbina je objavila "Izabrane pripovijetke i Jazavac pred sudom" Petra Kočića, koju je priredio književnik i direktor Zadužbine Nikola Vukolić, prenose "Nezavisne novine".

Tradicionalnu manifestaciju pod nazivom "Književna staza Djeda Mraza" obogatilo je tridesetak Djeda Mrazova koji su oldtajmerima i sa knjigama u rukama prošli književnom stazom Djeda Mraza i došli do spomenika Petru Kočiću.

Zainteresovani prolaznici okupili su se oko spomenika u parku "Petar Kočić", gdje su prisustvovali polaganju cvijeća i knjige ovom velikanu pisane riječi, koje su položili ministar Kasipović i književnici Nikola Vukolić i Miljko Šindić.

"Mislim da je svaka aktivnost i svaka akcija koja promoviše knjigu i pisanu riječ od značaja, jer podsjeća ljude na knjigu i na književnost. Iz tog razloga dugujemo zahvalnost Zadužbini koja nas iz godine u godinu raduje prvom knjigom", istakao je Kasipović.

On je dodao da je oduvijek znao da će Banjaluka i RS biti prvak svijeta u nečemu, kao i da mu je posebno drago što je to u izdavaštvu i knjizi.

"Pripovijetke koje sam imao zadovoljstvo da priredim već su se urezale u svijest čitalaca. Smatram da su one aktuelne zbog toga što bez Kočićeve pisane riječi nismo mogli u prošlosti, a nećemo moći ni u budućnosti. Ovaj velikan književnosti nam je i te kako potreban", objasnio je Vukolić.

Prema njegovim riječima, ova zanimljiva manifestacija prepoznata je i van granica naše države s obzirom na to da mu pisma i riječi podrške stižu iz velikih evropskih metropola, poput Pariza i Minhena.

"Ova ideja je odjeknula pozitivno u kulturnoj javnosti u Evropi. Ono što je novina od ove godine, a što ćemo nastaviti da razvijamo u budućem periodu, jeste da izdajemo klasike. Činjenica je da se štampa sve i svašta, a zaboravili smo klasična djela. Iz tih razloga je Zadužbina od ove godine pokrenula biblioteku klasika", zaključio je Vukolić.

Kao i prethodnih godina, Djed Mraz i predstavnici Zadužbine tradicionlano će tačno u ponoć 31. decembra ispred spomenika Petru Kočiću promovisati prva knjigu na svijetu i dijeliti besplatno primjerke građanima.

Ovo je jedanaesta godina kako Zadužbina "Petar Kočić" Banjaluka - Beograd održava ovu manifestaciju.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop