• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kulturne prijestonice Evrope - Talin i Turku

Glavni grad Estonije Talin i finski grad Turku, proglašeni su za kulturne prijestonice Evrope za 2011. godinu.

 Kulturne prijestonice Evrope - Talin i Turku Izvor: MONDO

U Talinu će tokom 2011. biti organizovano 250 različitih manifestacija i festivala pod motom "Priče iz mora".

U organizacionom odboru kažu da se na obali nalazi stari zatvor sa pogledom na more, a plažu ispred njega žele da pretvore u "jedan kilometar kulture" - taj kilometar kulture bi trebalo da bude srce kulturne prijestonice i upravo tu bi trebalo da se održi najveći broj manifestacija.

Estonija želi da se 2011. predstavi kao moderna evropska zemlja, čemu će doprineti i prelazak na evro, koji je stupio na snagu od 1. januara.

Vlasti u Talinu žele da u 2011. povežu budućnost sa tradicijom, tako će estonski Festival pjesme, koji se održava svakih pet godina, ove godine biti održan godinu dana ranije jer je horsko pjevanje u Estoniji tradicija duga stotinama godina.

Turku će se, za razliku od Talina, usredsrediti na vezu između dobrobiti, nauke i kulture.

Pod motom "Kultura ti čini dobro", finski grad osnovan 1229. godine na sjeverozapadu zemlje, biće domaćin oko 155 kulturnih manifestacija.

U Turku navode da žele da istaknu koliko kultura ima pozitivan uticaj na mentalnu i fizičku stabilnost ljudi i dodaju da će u okviru programa biti održana manifestacija tokom koje će ljekari "prepisivati" ulaznice za kulturne događaje pacijentima tokom 2011. godine.

Mjuzikl "Kosa" će izvoditi sredovječni "glumci" bez prethodnog glumačkog iskustva, koji će svojim izvođenjem istaći vezu između kreativnosti i dobrog zdravlja.

Od 155 kulturnih događaja, 15 će biti posvećno vezi između nauke i kulture u skladu sa tradicijom Turka, gdje su smještena tri velika finska univerziteta.

Pored toga, biće održano i više tradicionalnih kulturnih programa, uključujući plesne programe, pozorišne predstave, izložbe slika i izložbu fotografija "Alisa u zemlji čuda" na kojoj će biti prikazane fotografije koje povezuju fantaziju sa realnošću.

Finska tradicija biće zastupljena i u manifestaciji pripovijedanja "Nordijski glasovi", koja je zamišljena kao način da se novim generacijama ukaže na važnost tradicije u okruženju sveprisutnih medija i interneta.

(Tanjug/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop