• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Godišnjica smrti Agate Kristi

U srijedu, 12. januara se navršava 35 godina od smrti najpoznatije britanske književnice, "kraljice zločina", Agate Kristi.

 Godišnjica smrti Agate Kristi Izvor: MONDO

Kristi je čuvena autorka mnogobrojnih kriminalističkih romana, u kojima je glavni junak detektiv Herkul Poaro.

Kristi, koja je preminula 12. januara 1976. godine u 86. godini, napisala je 79 romana i zbirki kratkih priča, koje su prodate u dvije milijarde primjeraka širom svijeta i prevedene na više od 50 jezika, a njena drama "Mišolovka", prikazana prvi put 1952. godine, imala je više od 20.000 izvođenja na londonskom Vest Endu i najduže je izvođena predstava na svijetu.

Već u njenom prvom romanu, "Misteriozna afera u Stajlzu" (1920), pojavljuje se ekscentrični belgijski detektiv Herkul Poaro, jedna od najpoznatijih izmišljenih kreacija svih vremena.

Poaroove "sive ćelije" trijumfovale su u borbi protiv opakih zločina u 33 romana i nekoliko desetina kratkih priča koje je napisala Kristijeva. Kao i većina drugih njenih romana, i ovaj roman je uspješno ekranizovan.

Agata Kristi je napisala šest romantičnih romana pod pseudonimom Meri Vestmakot, više originalnih dramskih djela, a sama je uspešno adaptirala svoje objavljene romane i kratke priče za pozorište.

U bogatom stvaralaštvu ove poznate književnice nalazi se i nekoliko knjiga sa autobiografskom tematikom, i zabavne pustolovine sa mnogih arheoloških ekspedicija na kojima je učestvovala sa svojim drugim mužem, arheologom Maksom Malovanom, za koga se udala 1930. godine.

Njen posljednji objavljeni roman, "Uspavano ubistvo" (1976), takođe je ekranizovan, čime je još jedan od svjetskih literarnih likova, gospođica Džejn Marpl, dobila svoju ulogu i na filmu. Gospođica Marpl se pojavila u 12 romana i više kratkih priča, počevši od romana "Ubistvo u Vikarijatu".

Agata Meri Klarisa Miler je rođena u Torkiju (Engleska) 1890. godine. Godine 1914. udala se za pukovnika Arčibalda Kristija, avijatičara pri Kraljevskim avio trupama. Prije nego što su se razveli 1928, Kristijevi su dobili ćerku Rosalind.

Godine 1971. dobila je najveće nacionalno priznanje, orden Britanskog kraljevstva.
Umrla je u svojoj kući u Volingfordu, blizu Oksforda, u Engleskoj.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop