• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novogodišnji koncert Banjalučke filharmonije

Simfonijski orkestar Banjalučke filharmonije održao je u petak u Banjaluci novogodišnji koncert koji je bio u znaku klasične muzike sa Balkana.

 Novogodišnji koncert Banjalučke filharmonije Izvor: MONDO

Osim djela Stevana Hristića, Jakova Gotovca i Petra Konjovića, izvedena su i djela Antonija Dvoržaka i Petra Iliča Čajkovskog.

Osim orkestra, koji broji oko 60 muzičara, nastupili su i solisti, pijanista Dejan Janković, sopran Albina Smajilović, mješoviti hor Srpsko pjevačko društvo "Jedinstvo" i foklorni ansambl "Veselin Masleša".

Novogodišnji koncert, kojim je simbolično otvorena kulturna scena u Republici Srpskoj (RS) u 2011. godini, održan je pod pokroviteljstvom predsjednika RS, Vlade Srpske i grada Banjaluke.

Predsjednik RS Milorad Dodik ocijenio je da je veoma važno da RS na ovaj način, svečanim koncertom Filharmonije, obilježava pravoslavnu godinu.

"Želimo da pošaljemo poruku da na ovaj način dajemo veliki značaj Filharmoniji. Napori koje smo uložili da se formira i sve što smo učinili na tom planu, govore o našim ozbiljnim namjerama da ovaj segment kulturnog života zaživi na najbolji mogući način u RS, i da nas širom svijeta predstavi na način koji to svijet razumije", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci, uoči koncerta u Banskom dovru.

Ministar prosvjete i kulture RS Anton Kasipović rekao je da je ovaj koncert lijep povod i za prvi rođendan Filharmonije.

"Vjerujem da je ovo lijep doživljaj za Banjalučane i sve goste koji su došli. Nadam se da ćemo ove godine ostvariti novi napredak u radu naše filharmonije i stvoriti i druge tehničke uslove. Stvorili smo Gudačku sekciju, a sad ćemo raditi i sa duvačima. Uspostavljamo nešto što će biti tradicija za buduće godine, ali i novi kvalitet u njenom radu", rekao je Kasipović.

Umjetnički direktor Banjalučke fiharmonije Igor Ontašević rekao je da je ovo prva godišnjica Banjalučke filharmonije, zbog čega se i proslavlja uz novogodišnji koncert, izrazivši nadu da će postati tradicionalan.

Banjalučka filharmonija osnovana je u januaru 2010. godine, a prvi koncert održala je 18. maja prošle godine.

U svom dosadašnjem radu Filharmonija je postigla značajne rezultate na domaćoj i međunarodnoj sceni, nastupajući u Švedskoj i Italiji.

(Srna/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop