• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mona Liza - Da Vinčijev ljubavnik?

Prema tvrdnjama italijanskih stručnjaka, na čuvenom portretu nije supruge bogatog firentinskog trgovca Liza del Đokondo već mladi ljubavnik Leonarda da Vinčija.

 Mona Liza - Da Vinčijev ljubavnik? Izvor: MONDO

Predsjednik italijanskog Nacionalnog odbora za kulturno nasljeđe Silvano Vinćeti tvrdi da je na poznatoj slici slavnog umetnika zapravo Salai, pravim imenom Đan Đakjomo Kaproti, mladi umjetnik koji je s Da Vinčijem radio 25 godina.

Vinćeti kaže da su dvojica umjetnika imali "specijalni odnos" pa je pored toga što je slavnom Da Vinčiju bio model i muza za nekoliko slika, Salai bio i ljubavnik.

On svoje tvrdnje temelji na osnovu dokaza do kojih je došao dešifrovanjem "Da Vinčijevog koda" u Mona Lizinim očima.

"Analizom digitalne kopije slike u visokoj rezoluciji otkrili smo da su u očima Mona Lize upisana slova 'L' kao Leonardo i 'S' kao Salai."

Međutim, stručnjaci iz muzeja "Luvr" gde je slika izložena, kažu da ispitivanjima koja su oni obavili 2004. i 2009. godine nisu pronađeni nikakvi znakovi ili slova skrivena u očima jednog od najpoznatijih portreta na svijetu.

"Što je slika starija, to će na njoj biti sve više pukotina koje će nekoga podsjećati na slova i brojeve i dovesti do pogrešnih zaključaka. Vićenti svoje tvrdnje zasniva na osnovu digitalne analize iako nikad nije imao pristup slici", saopšteno je iz "Luvra".

Ko god Mona Liza bila ili bio, slika i dalje predstavlja jednu od najvećih zagonetki jer stručnjaci još uvijek ne mogu da otkriju način slikanja, a zagonetni osmijeh intrigira vijekovima.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop