• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Goldonijeva slika otkrivena nakon 15 godina

U okviru izložbe "Iza gvozdene zavjese" biće otkrivena zidna slika koja je proteklih 15 godina bila nedostupna javnosti.

 Goldonijeva slika otkrivena nakon 15 godina Izvor: MONDO

U ponedeljak, 7. februara u Muzeju 25. maj javnosti će biti otkrivena zidna slika hrvatskog akademskog slikara, vajara i dizajnera Raula Goldonija. Sliku je umjetnik naslikao 1963. po narudžbini tadašnje socijalističke vlasti, a trebalo bi da prikazuje "život, stradanja i borbu jugoslovenskih naroda od Srednjeg vijeka do oslobođenja".

Goldoni je radove, uz saradnju akademske slikarke iz Zagreba Margite Trkulje, započeo 1. avgusta 1963, a završio krajem septembra iste godine.

Goldonijev honorar iznosio je 1.800.000, a Trkuljin 400.000 tadašnjih dinara , što je tada u dolarima iznosilo 2.400, odnosno 530 dolara. Sada bi njegov honorar vrijedio 17.190 dolara, a Trkuljin 3.818 dolara.

Ova monumentalna slika veličine 4,4 puta 14,6 metara bila je dostupna javnosti sve do 1996. godine kada je zbog potreba Oktobarskog salona, prekrivena i ispred nje podignut zid od rigipsa.

U saradnji sa Centralnim institutom za konzervaciju, tim Muzeja istorije Jugoslavije će, kako je navedeno u saopštenju, sliku otkriti, ustanoviti stanje i dalje korake za njenu restauraciju u namjeri da ona, i u fazama rada, bude dostupna posetiocima.

Goldoni je autor još dvije zidne slike u Beogradu - u centralnoj loži na stadionu JNA, koja je takođe sačuvana, i u prostoru Vojne akademije na Banjici koja, nažalost nije pronađena.

Njegove dizajnerske radove, prije svega unikatne staklene upotrebne predmete, skulpture i multiple od stakla, u izradi staklare "Boris Kidrič" u Rogaškoj Slatini i somborskog "Kristala", Josip Broz Tito je često naručivao i poklanjao svojim gostima.

Izložba "Iza gvozdene zavjese" obuhvata 100 radova poljskih i 100 radova ruskih autora iz zbirki privatnih kolekcionara iz Poljske i predstavlja režimsku socrealističku umjetnost u Poljskoj i ŠSR i umjetničke prakse koje su se razvijale u suprotnosti sa zvaničnim diktatima.

Posjetioci će moći da pogledaju postavku do 13. februara.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop