• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Multioriginali" u Muzeju RS

Povodom četiri decenije postojanja Muzeja savremene umjetnosti RS u četvrtak u 19 časova, biće otvorena izložba "MULTIORIGINALI“.

 "Multioriginali" u Muzeju RS Izvor: MONDO

Izložba će predstaviti grafiku sedme i osme decenije XX vijeka, fotografije, printove i video radove iz fundusa Muzeja savremene umjetnosti RS.

Kustos izložbe, Žana Vukičević u katalogu izložbe ističe:
"Naslovom "Multioriginali“ objedinjena su djela preko pedeset bosanskohercegovačkih, eksjugoslovenskih, evropskih i svjetskih autora, odnosno omogućen je relativno širok i fleksibilan idejni okvir za njihovu selekciju. Osnovnu odrednicu čini pojam multioriginal, koji je uveo Dževad Hozo u svojoj knjizi „Umjetnost multioriginala. Kultura grafičkog lista“, upućujući na svojstva grafike kao umjetničke discipline, a koji je na ovoj izložbi upotrijebljen ne samo za definisanje grafičkih otisaka, već i drugih ostvarenja nastalih primjenom reproduktivnih medija, kao što su fotografija, print i video", rekla je ona.

Multioriginalnost se prvenstveno odnosi na samu prirodu umjetničkog djela, a to je, u ovom slučaju, mogućnost njegovog umnožavanja i ponavljanja, pa je kao takva zajednička svim primjerima koji su izdvojeni iz muzejskih zbirki grafike i novih medija. Kao umjetnički produkt može da egzistira u vidu više jednakih primjeraka, koji ravnopravno imaju status originala.

Jezgro grafičke zbirke Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske čine djela nastala tokom sedme i osme decenije XX vijeka i odnose se na umjetnost Bosne i Hercegovine, kao i na šire područje nekadašnjeg „jugoslovenskog umjetničkog prostora“.

Naročito značajan i vrijedan dio ove zbirke čine djela evropskih i svjetskih grafičara (Hans Hartung, F. Hundertwasser, Alberto Biasi, Bertrand Dorny, Zao Wou – Ki, Jean Messagier, Pierre Alechinsky i dr.)



U umjetničkim praksama posljednjih decenija XX i prve decenije XXI vijeka preovladala je upotreba brojnih medija tehnološke produkcije savremene umjetnosti. Ova nezaustavljiva medijska ekspanzija otvorila je novu dimenziju umjetničkog djela kao multioriginala, odnosno nadgradila i daleko prevazišla reproduktivne mogućnosti koje je nudila grafika. Primjere pružaju fotografije, printovi i video radovi iz zbirke novih medija Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, koja u najvećoj mjeri obuhvata djela umjetnika iz Bosne i Hercegovine i regiona, koja su nastajala tokom prethodnih deset godina (Mileta Prodanović, Miodrag Manojlović, Nenad Malešević, Bojan Stevanić, Lala Raščić, Pavel Štubr i dr.).

Podsjećamo, 10. februara 2004. godine, odlukom Vlade, Galerija likovnih umjetosti preimenovana je u Muzej, što je bio povod da se za jubilej priredi i specifična publikacija – pod naslovom „Inventure Energije, 2004 – 2010“, a u kojoj su zastupljeni svi projekti koje je Muzej, „pod novim imenom“ organizovao u tom periodu.

Ovogodišnji moto Muzeja savremene umjetnosti je „Idem u muzej. Ja sam savremen/a“. Izložbu će otvoriti ministar prosvjete i kulture, Anton Kasipović, a trajaće do 10. marta 2011. godine. (MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop