• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počela revija arheološkog filma

U Muzeju "Semberije" u Bijeljini održava se Revija arheološkog filma na kojoj će biti prikazani filmovi o osam najvažnijih otkrića u svijetu.

 Počela revija arheološkog filma  Izvor: MONDO

U srijedu uveče prikazani su filmovi "Dolina zlatnih šlemova" autora Nele Tot i Saše Ljubojevića, i "Usnuli u vremenu", autora Brune Bratovića, Miodraga Đukića i Aleksandra Teodorovića.

Film "Dolina zlatnih šlemova" govori o otkriću tri šljema, njihovom arheološkom i istorijskom kontekstu, kao i o njihovoj sudbini u rukama arheologa i konzervatora.

Riječ je o rimskom pozlaćenom šljemu iz Jarka kod Sremske Mitrovice datiranom u 4. vijek i dva kasnoantička šljema iz Berkasova od kojih se jedan smatra najljepšim i najraskošnijim među poznatim primjercima. U filmu se govori da je taj šljem možda pripadao nekom od careva.

Film "Usnuli u vremenu" govori o istraživanjima neolitske nekropole iz kamenog doba. U okviru projekta Zaštitna arheološka iskopavanja i istraživanja na području Rudnika Kolubara od 2006. godine do 2009. godine izvedena su arheološka iskopavanja na lokalitetu Jaračište u selu Mali Borak i definisano je postojanje nekoliko horizonata naseljavanja u periodu od šestog do trećeg milenijuma prije nove ere.

Tokom 2009. godine otkrivena su tri praistorijska groba u kojima su sahranjena četiri lica. Najvjerovatnije je riječ o porodičnoj sahrani.

Direktor Muzeja Mirko Babić izjavio je Srni da će se Revija arheološkog filma održavati svake srijede do 9. marta, te da će biti prikazani i filmovi "Lizipovi stvorovi", "Elefterna", "Derekteon", "Ind riznica kultura", "Mohendžo Daro", "Bekstvo iz Vavilona", "Putovanje kroz vreme", "Sveta Sofija" i "Šapat stena u Bocvani".

Reviju arheološkog filma Muzej "Semberije" organizuje u saradnji sa Narodnim muzejem iz Beograda.

(Srna)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop