• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Umjetnik koji slika NIŠTA: U četvrtak otvaranje izložbe Zorana Crnčevića

Autor Siniša Stanić

U Kamenoj kući tvrđave Kastel u četvrtak 16. septembra u 19 časova biće otvorena izložba "Između redova" umjetnika Zorana Crnčevića.

 Umjetnik koji slika NIŠTA: U četvrtak otvaranje izložbe Zorana Crnčevića Izvor: Promo

U svom radu, Zoran se bavi stvaranjem kao sredstvom sporazumijevanja, nastojeći da prevaziđe kognitivnu distancu koja otežava komunikaciju između umjetnika i posmatrača. Rad ne opisuje vidljivi svijet, te mu apriori nije dodijeljen subjekat, predmet, ili opravdanje za postojanje, jer mjesto vršioca radnje zauzima posmatrač. Na stogodišnjicu rođenja Jozefa Bojsa, Zoran potvrđuje: "Svaki čovek je umjetnik!"

Zoranove slike koje će biti predstavljene na izložbi ne prikazuju ono što na individualnom nivou smatramo objektivnom stvarnošću, one ne simbolizuju i ne predstavljaju "nešto". Zoran slika NIŠTA, jer mu samo NIŠTA pruža dovoljno prostora da pažnju usmjeri na ono što želi da kaže između redova. Ne postoji očigledan ključ za čitanje njegovog rada. Na pitanje: “Šta predstavlja ova slika?” Zoran bi odgovorio: “Ne znam, objasnite vi meni”. Na ovaj način Zoran posmatrača stavlja u nelagodnu i rizičnu poziciju stvaraoca, a za sebe zadržava poziciju molera, izvođača radova.

Zoranovo djelo nastaje kao estetsko iskustvo, stvoreno u stanju duha u kome su pojmovi prostora i vremena suspendovani, navodi se u najavi ove izložbe.

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop