• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mirjani Karanović nagrada "Žanka Stokić"

Glumici Mirjani Karanović pripala je ovogodišnja nagrada "Žanka Stokić".

 Mirjani Karanović nagrada "Žanka Stokić" Izvor: MONDO

Nagrada će biti dodijeljena osmi put "glumačkoj ličnosti koja je obilježila pozorišni i filmski život Srbije svojom stvaralačkom ličnošću i bogatstvom glumačkog izraza".

U obrazloženju žirija je navedeno da je Karanovićeva "svojim glumačkim umijećem i nespornom sveukupnom harizmom, u potpunosti zaslužila priznanje koje nosi ime najmarkantnije glumice prve polovine prošlog vijeka".

"Karanovićeva je izgradila svoju umjetničku karijeru otjelovljujući likove žena sa margine društva, a iz centra života, iz središta žive stvarnosti bez koje se više ne može zamisliti novija istorija našeg pozorišta i filma", ocijenio je žiri.

Karanovićeva je odigrala oko 70 uloga u filmu i televizijskim serijama. "Petrijin venac", "Pad Italije", "Život je lep", "Otac na službenom putu", "Vreme čuda", "Sabirni centar", "Bolje od bekstva", "Andergraund", samo su neki od njenih antologijskih filmskih ostvarenja.

Dobitnik je najznačajnijih glumačkih nagrada i priznanja u zemlji i inostranstvu, a pored umjetničkog i društvenog angažmana, kome je posvećena kao nezavisan umjetnik, Karanovićeva od 1995. predaje na Akademiji umjetnosti u Beogradu.

Priznanje dodjeljuju Narodno pozorište i "Večernje novosti", a jednoglasnu odluku o ovogodišnjem laureatu donio je žiri u sastavu: glumica Mira Stupica (predsjednik i inicijator priznanja), dramski pisac Dušan Kovačević, prošlogodišnja dobitnica Dara Džokić, upravnik Narodnog pozorišta Božidar Đurović i generalni direktor i glavni urednik Kompanije "Novosti" Manojlo Vukotić.

Nagrada "Žanka Stokić" sastoji od plakete s likom velike srpske glumice (koju dodjeljuje nacionalni teatar), statuete Opštine Požarevac (rad akademskog vajara Milivoja Bogosavljevića) i novčanog iznosa koji poklanjaju "Večernje novosti".

Uručenje nagrade biće 6. marta na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Do sada su nagradu "Žanka Stokić" dobile Svetlana Bojković, Milena Dravić, Radmila Živković, Đurđija Cvetić, Ružica Sokić, Gordana Đurđević Dimić i Dara Džokić.

(Tanjug/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop