• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZAPLET: Ovacije za Novopazarce i ljudsko licemjerje

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Novopazarsko regionalno pozorište nastupilo je četvrte večeri na banjalučkom Zapletu i "natjeralo" publiku na "standing ovation" za njihovu predstavu "Ako dugo gledaš u ponor".

 Festival Zaplet (4. veče): Ovacije za predstavu iz Novog Pazara i ljudsko licemjerje Izvor: Zaplet/Aleksandar Čavić

Predstava autora i reditelja Zlatka Pakovića, inače nastala prema istoimenom romanu Enesa Halilovića, istinita je priča o savremenim događajima u Novom Pazaru, s kojom se mirne duše mogu poistovjetiti i građani Banjaluke.

Glavna tema je siromaštvo jedne porodice iz koje se čovjek ukoliko pošteno radi ne može "iščupati", ali i licemjerje većine građana Novog Pazara, koji zatvaraju oči na napravdu i ćute dok ih bogati kriminalci pljačkaju, siluju, ubijaju, a pritom, uživaju veliko poštovanje u čaršiji.

Nešto poput grafita, "dok uriniraju po nama, mi se pravimo kao da pada kiša".

Fantastičnu ulogu ostvario je Rifat Rifatović, koji je sinoć od publike na 13. festivalu u Banjaluci dobio nagradu za najboljeg glumca, sjajno nam je dočarao kontroverznog biznismena Lisa, formalnog proizvođača i distributera farmerki, a suštinskog dilera heroina i kokaina.

On misli da može i ima pravo da bukvalno radi šta god poželi, uključujući i da siluje siroticu Nejru (Anđela Marić), djevojčicu od 16 godina, koja zbog svog siromaštva bukvalno robuje u njegovoj firmi.

I što je najgore od svega, za svoja nedjela prolazi bez ikakvih posljedica i kod Alahovog i državnog predstavnika.

Izvor: Zaplet/Aleksandar Čavić

Ali, uprkos svemu, Liso je u svojoj nepoštenosti i zlu na neki način "čestitiji" od većine onih koji vide šta se događa ali drže jezik za zubima iz straha i licemjerja - ne pretvara se da je "anđeo" niti se nada Dženetu, već je svjestan da ga čeka Džehenem kad napusti ovaj svijet.

On je nakon propasti i divlje privatizacije firme u kojoj je bio fizički radnik, odbio da postane žrtva, nešto poput Al Paćina u "Licu s ožiljkom", pa je uprkos antipatiji na neki način i on nesrećnik poput Nejre. Nije zao po sebi, već ga je takvim napravilo društvo, koje mu se klanja zbog novca, straha i vlastitog licemjerja.

Reditelj je napravio nekoliko verzija same priče, kako se ona mogla realno odigrati, ali kakav god da je bio njen rasplet, Nejra i njena porodica uvijek će proći na način kako glasi i naša poslovica: "Sirotinjo, i Bogu si teška".

Inače, "Ako dugo gledaš u ponor" nagrađena je ranije Sterijinom nagradom u Novom Sadu, a proglašena je i za najbolju predstavu na 57. Festivalu profesionalnih pozorišta Srbije "Joakim Vujić".

Festival glumca, 13. po redu, završava se u subotu uveče domaćom predstavom "Banjaluka".

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop