• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MSU RS: Ždral za Japan

Muzej savremene umjetnosti RS priključio se akciji solidarnosti za Japan, pravljenjem crvenih i bijelih papirnih ždralova.

 MSU RS: Ždral za Japan Izvor: MONDO

Oni su postavljeni u ulaznom holu muzeja, uz tradicionalnu japansku muziku u pratnji.

U već pokrenutoj akciji, ljudi širom svijeta, od Beograda i Bukurešta, do San Franciska i Haitija, izradom papirnih ždralova šalju simboličnu moralnu i emocionalnu podršku Japanu jer ptica ždral ima posebno mjesto u japanskoj kulturi i tradiciji.



Tradicija savijanja ždralova od papira je vrsta terapije i molitve za mir, pa Muzej savremene umjetnosti poziva sve koji žele da se pridruže ovoj akciji i da svoje napravljene ždralove donesu u ovu instituciju, kako bi se dosegao broj od 1.000 primjeraka i time ispunila želja da se Japan što prije oporavi.



U saopštenju Muzeja savremene umjetnosti navodi se da ždral predstavlja simbol sreće, pravednosti, pobožnosti, ljepote, ljubavi i duboke zahvalnosti, te da je simbol dugovječnosti i besmrtnosti, a uz zmaja i kornjaču, ždral je mistično, sveto biće japanske kulture.

U origamiju, japanskoj vještini pravljenja raznih oblika od papira, ždral takođe ima veoma važno mjesto, a legenda kaže da hiljadu papirnih ždralova, nanizanih na konopce donose sreću i da nakon toga ispunjavaju želju.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop